Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Madárka - WHARTON, William

WHARTON, William

Madárka

Eredeti cím: Birdy
Fordította: Falvay Mihály

Kategória: film,
Terjedelem: 377 oldal
Ár: 2800 Ft
ISBN-szám: 963-7448-35-7
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

William Wharton 1925-ben született Philadelphiában. Alkotói pályája kezdetén festőművészként tevékenykedett. 1960-ban pszichológiából szerzett diplomát. A II. világháború alatt egy ideig elmegyógyintézeti kezelésben részesült, az itt eltöltött idő alatt tapasztalt élményei ihlették első, nagy sikerű – a legjobb első regény díját elnyerő – könyvét, a Madárkát, mely 1978-ban látott napvilágot, a szerző 50 éves kora után. Az évek folyamán hét másik, világszerte ismert regényt alkotott. Regényeit 15 nyelvre fordították le. A hatvanas évek közepén Franciaországba költözött feleségével, hogy festői szenvedélyének hódolhasson. Itt nevelték fel közösen négy gyermeküket. 1984-ben Alan Parker rendezésében született meg a Madárka nagy sikerű, filmes változata, melynek szinte önálló életet élő zenéjét Peter Gabriel szerezte. A film érzelemmel telített, humoros, ennek ellenére mégis kemény. E bonyolult érzelemvilág tolmácsolását két híres, sikeres színészre – Nicolas Cage-re (Al) és Matthew Nodine-ra (Madárka) bízták, akik irigylésre méltó fiatalsággal felfegyverkezve, bravúrosan – már-már félelmetes természetességgel viszonyulva az adott, nem éppen mindennapi helyzethez – oldották meg a rájuk bízott feladatot. A cannes-i filmfesztivál zsűri-nagydíját elnyerő filmet Magyarországon is bemutatták.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

Madárka különös, a megszokott élettől elrugaszkodott álomvilágban él, melyet még legjobb barátja, Al sem ért. Szelíd, ártalmatlan, tiszta lelkű ember, aki viszont hihetetlen öntörvényűségtől hajszolva egyetlen rögeszméjének hódol: szárnyalni akar, mint a madarak. A lelkileg sérült ifjú a madarak szabadságot jelképező világába menekül, azonosul e csodálatos lényekkel, elzárkózik az őt körülölelő külvilág mocskától, a küszöbönálló háborútól. Furcsa, szokatlan viselkedése fokozatosan elszigeteli a „normálisnak” elkönyvelt közegtől, és ezáltal megnyílik számára a szabadság útja, melyet embertársai azonban őrülettel azonosítanak. A háború végét már egy katonai elmegyógyintézetben éri meg, itt talál rá a súlyos állsérülése miatt leszerelt gyerekkori barátja, Al – a realitás megtestesítője –, aki a harctér borzalmainak tapasztalatával a háta mögött átértékeli az őrültségről és az épelméjűségről – a társadalom normái által – belénevelt fogalmakat.
Madárka naplójegyzetei és a külvilág történései szabályszerű ciklikussággal váltják egymást A regény eseményeinek rendszeresen ismétlődő váltakozása álomszerű varázslatba ringatja az olvasót. A valós világban zajló történetek ecsetelésével zaklatott, feszült hangulatot áraszt, majd feloldja az andalítóan lebegő, ellazító érzésekkel, melyeket a levegőt uraló csodálatos lények szárnyalásától kölcsönöz.