Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Búcsú a szerelemtől - WHARTON, William

WHARTON, William

Búcsú a szerelemtől

Eredeti cím: Last Lovers
Fordította: Gellért Marcell

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 360 oldal
Ár: 3600 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-122-3
Kiadás éve: 2010

Búcsú a szerelemtől - WHARTON, William megrendelése

Fülszöveg:
William Wharton (1925–2008) Albert Du Aime néven született Philadelphiában. Tizennyolc évesen megjárta a második világháború európai hadszínterét, majd a háború után művészettörténetből és pszichológiából szerzett diplomát a Kaliforniai Egyetemen. 1958-ban családjával Európába költözött. Hosszabb-rövidebb ideig éltek Olaszországban, Németországban és Spanyolországban is, végül Párizsban telepedtek le, és feleségével itt nevelték fel négy gyermeküket.
Wharton elsősorban festőnek tartotta magát, és csak túl az ötvenen kezdett írással foglalkozni. Első regénye, a Madárka 1979-ben jelent meg, és azonnal el is nyerte a legjobb első regény az évi díját. Angolul összesen tíz könyvét adták ki: nyolc regényt és két önéletrajzi művet. Külön érdekesség, hogy élete utolsó évtizedében is folyamatosan írt, ám ezeket a műveket kizárólag Lengyelországban olvashatták rajongói, más nyelven ugyanis nem jelentek meg.
Wharton kerülte a nyilvánosságot. „Nem akarok amerikai híresség lenni, még egy aprócska irodalmi celebritás sem” – mondta azok után, hogy műveit több mint tizenöt nyelvre fordították le, háromból pedig (Madárka, Apa, Éjfélre kitisztul) film is készült.
Regényeit, mint a legnagyobb írókét általában, nehéz volna bárhova is besorolni. Kivételessé Wharton egyéni humora, mély embersége és bámulatos mesélőkedve teszi őket. Főszereplői békeszerető, a függetlenséget és a szabadságot mindennél többre értékelő, mégis végtelenül emberi alakok. A kevés általa adott interjú egyikében Wharton így nyilatkozott róluk: „Szeretem a gyáva embereket. A gyávák nem bántanak senkit, nem akarnak lenyűgözni vagy meggyőzni másokat. A hősök unalmas bolondok, akik csak magukkal vannak elfoglalva.”Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

Két magányos ember találkozik Párizs utcáin, és ez a találkozás mindkettőjük életét megváltoztatja. Mirabelle, az idős, vak hölgy gyermekkora óta nem lát, és nővére halála óta teljesen egyedül él. A munkájától megcsömörlött amerikai férfi, Jack otthagyta családját, és előbb csavargóként, majd utcai festőként próbál rátalálni önmagára. Ahogy egyre jobban megismerik egymást, kiderül, mindketten sokat tanulhatnak a másiktól, és az idő múlásával hamarosan Jack számára is világossá válik, hogy a valódi vakság nem az, ha valaki a szemével nem lát. Kettőjük szerelmének szokatlan, megrendítő története arra késztet, hogy újragondoljuk, melyek az életben a valódi értékek, mi a szeretet, és mit nevezünk ártatlanságnak.

„Tudja, Jacques, nincs elég szeretet ebben a világban. Néha azt gondolom, hogy ezek a galambok az igaz szeretet utolsó lovagjai Párizsban. Nekem úgy tűnik, hogy manapság nagyon fontos a szex az emberek számára, de egyre kevesebb az igaz szeretet, amely minden létezőt összeköt, és lehetővé teszi, hogy egy lény kifejezhesse egy másik lény iránt érzett legbelsőbb érzéseit, hogy mindketten tudják, milyen fontosak, milyen nélkülözhetetlenek a másik számára.”