Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Ének a határtalanról - WEÖRES Sándor

WEÖRES Sándor

Ének a határtalanról

Eredeti cím: -
Fordította: -

Kategória: vers
Terjedelem: 157 oldal
Ár: 2900 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-028-8
Kiadás éve: 2008

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Az Ének a határtalanról Weöres végtelen műgonddal, szerénynek látszó dalokból megkomponált négytételes szimfóniája egy olyan korszakának dokumentuma, amelyet egy egész nagyszabású poéta-élet alapozott meg.

Ezekben az „egyszerű” versekben ott van minden vagy csaknem minden, ami a költőt tízen-kevés éves csodagyerekségétől fogva teljes csodafelnőttsége során foglalkoztatta, amit abból szintetizált, amit Várkonyi Nándortól, Fülep Lajostól, Buddhától és másoktól tanult, és természetesen az is, ami benne, a költőben (e még „egyedülibb” példányban) a metrummal alighanem egy időben megszületett.

A kötet versei dísztelenek, mint a középkori haláltánc-szövegek („Elmegyek meghalni”), az egészben pedig nagy erővel jelen van egy másik, az ugyancsak réges-régi „Halál, hol a te fullánkod?”-dal rokonítható érzés: a földi pályát a végtelenbe és örökbe való visszatérés követi majd. Ez a határtalan azonban erősen különbözik a Kosztolányi-féle semmitől, amelyben az ember „öröktől fogva”, „ráborultan” benne volt, hogy majd utóbb visszatérjen belé „eltűnni és feküdni holtan”.

Ahova Weöres készül, az akár semmi, akár valami, egy beteljesedett élet folytatása, ő azok közé a „szerencsés”, azaz nem túlságosan gyakori költők közé tartozott, akiknek kései és idős kori alkotásai: ugyanazok.

Keresztes Dóra grafikusművész illusztrációi, melyeket az Ének a határtalanról-hoz készített, egy nem mai keletű inspiráció következményei: komplementer alakokat, látványokat és világokat szembesítő látásmódjának hasonlóan nagyszerű dokumentumai a látványtervek, amelyeket Weöres Holdbéli csónakos-ához készített, és azok az animációs filmek, amelyek ugyancsak tekinthetők az e kötetben megjelenő képek (álmok/látomások a mindenségről) előzményeinek.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

Amikor még senkise voltam,
fény, tiszta fény,
a kígyózó patakokban
gyakran aludtam én.

Hogy majdnem valaki lettem,
kő, durva kő,
hegylejtőn jég-erezetten
hömpölygetett nagy erő.

És végül élni derültem,
láng, pőre láng,
a szerte határtalan űrben
mutatom valódi hazánk.