Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

François Villon balladái Faludy György átköltésében - ,  ,

, ,

François Villon balladái Faludy György átköltésében

Eredeti cím: Ballades
Fordította: Faludy György

Kategória: vers, Illusztrált Klasszikusok
Terjedelem: 132 oldal
Ár: 1990 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-169-8
Kiadás éve: 2010

François Villon balladái Faludy György átköltésében - ,  , megrendelése

Fülszöveg:
Kiadónk a jelen kötettel indítja útjára ILLUSZTRÁLT KLASSZIKUSOK című sorozatát, melyben a magyar és a világirodalom számunkra különösen becses szerzőinek műveit fogjuk megjelentetni – neves kortárs grafikusok (Keresztes Dóra, Antal József, Felvidéki András és mások) által illusztrált kiadásban. Az új sorozat első négy kötete még ebben az évben a könyvesboltokba kerül, s a kiválasztott szerzők François Villontól Charles Baudelaire-ig, illetve Petőfi Sándortól József Attiláig terjedő névsora – úgy véljük – magáért beszél. Ugyanakkor némiképp megtévesztő is ez a névsor, ezért máris jelezzük, hogy a sorozatban nem csak költői művek jelennek majd meg, hiszen például Petőfi Sándortól A hóhér kötele című regényt, Charles Baudelaire-től A mesterséges mennyországok című esszét, József Attilától pedig a műfajilag igencsak nehezen besorolható Szabad-ötletek jegyzékét ajánljuk olvasóink figyelmébe.
Az ILLUSZTRÁLT KLASSZIKUSOK sorozat kötetei varázslatos élményt kínálnak a szemnek és a léleknek egyaránt.


François Villon – eredeti nevén François de Montcorbier, Párizsban született 1431-ben vagy 1432-ben. A Sorbonne-on magiszteri fokozatott szerzett, de az egyetem helyett inkább a kocsmákat és bordélyokat látogatta szívesen. A Kagylósok bandájába keveredett, lopás, rablás és gyilkosság miatt többször is halálra ítélték, ám mindannyiszor szerencsésen megúszta a bitófát. 1463-ban tűnt el Párizsból, haláláról nem tudunk. Versei örökre halhatatlanná tették.

Faludy György – Budapesten született 1910. szeptember 22-én. A bécsi, berlini, párizsi és grazi egyetemen tanult. 1938-ban Párizs és Marokkó érintésével az Egyesült Államokba távozott. 1946-ban tért haza. 1949-től három éven át a recski kényszermunka-tábor foglya volt. 1956-ban másodszor is emigrált, Londonban, Firenzében, Máltán élt, majd Torontóban telepedett le. Csak 1988-ban tért vissza Magyarországra. 2006. szeptember 1-jén hunyt el.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

A Villon-balladák átköltése Faludy György legelső és mindmáig legkedveltebb verseskötete. Noha sokan kígyót-békát kiáltottak rá, ez mit sem vont le a népszerűségéből, sőt a kötet betiltása, a cenzúra, a kiátkozott emigráns költő legendája még növelte is azt. A kis kötet persze nem szabályos műfordítás, hanem valóban szabados átdolgozás. Ám épp ettől izgalmas olvasmány. Faludy pompás alakmást talált magának Villonban. A középkori vágáns költő és a 20. századi világcsavargó meglelte egymást, mint zsák a foltját.