Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Tökfilkók szövetsége - TOOLE, John Kennedy

TOOLE, John Kennedy

Tökfilkók szövetsége

Eredeti cím: Confederacy of Dunces
Fordította: Göncz Árpád

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 430 oldal
Ár: 3500 Ft
ISBN-szám: 963-7448-43-8
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

John Kennedy Toole 1936. december 17-én született New Orleansban. Apja nem sokra vitte az életben, korai betegsége hamar nyugdíjba kényszerítette. Anyja rátelepedett fiára, aki egyetemi tanulmányainak befejezése után New Yorkba menekült egy függetlenebb élet reményében. Itt folytatta tanulmányait, majd 1963-ban visszatért New Orleansba tanítani egy római katolikus iskolába. Egyfajta idegi összeomlás következtében – mivel regényére nem talált kiadót, és szüleinek eltartása is az ő vállára nehezedett – az alkoholba menekült. Excentrikussá vált öltözködésében és viselkedésében egyaránt, tanítványai panaszkodni kezdtek rá. Lassan elidegenedett az egykori barátoktól, és 1969. január 20-án öngyilkosságot követett el. Halálának okaira soha nem derült fény, mivel anyja megsemmisítette búcsúlevelét.
A Tökfilkók szövetsége végül 1980-ban, az író édesanyjának egy évtizedes, olykor reménytelennek tűnő küzdelme árán került kiadásra, és a regényt egy évvel később irodalmi Pulitzer-díjjal tüntették ki.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

Ha egy igazi lángész bukkan fel a világban, nyomban fölismerheted arról,
hogy a tökfilkók mind szövetkeznek ellene. (Jonathan Swift)

„Történelmi látomása pillanatnyilag elhalványulván, Ignatius egy hurkot rajzolt a lap aljára. Aztán egy revolvert s egy kis dobozt, amire takaros nyomtatott betűkkel ráírta, hogy gázkamra. Aztán a ceruzahegy oldalával besatírozta az egész lapot, és alája írta: apokalipszis. S mikor már kellően kidíszítette a lapot, a blokkot ledobta a padlóra a többi szétszórt blokk közé.
Ez produktív délelőtt volt, gondolta. Hetek óta nem végzett ennyit. Lenézett a Nagy Főnök-blokkok tucatjaira, amelyek az ágy körül indiánfejdísz-forma szőnyeget alkottak, s Ignatiusnak az az önelégült gondolata támadt, hogy tágasan vonalazott, elsárgult lapjaikon egy tanulmány, az összehasonlító történetírás körébe tartozó, nagyszerű tanulmány magvai rejlenek.
Persze nagyon is rendezetlenül. De egyszer elvégzi ezt a feladatot is, és szellemének e töredékes termékeiből megszerkeszti a nagy mű kirakós képét; s az összerakott kép a művelt ember számára híven fogja ábrázolni azt a katasztrófához vezető utat, amit a történelem az utóbbi négy évszázad során megtett.”