Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Rumnapló - THOMPSON, Hunter S.

THOMPSON, Hunter S.

Rumnapló

Eredeti cím: The Rum Diary
Fordította: Totth Benedek

Kategória: film,
Terjedelem: 264 oldal
Ár: 2490 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-233-6
Kiadás éve: 2011

Rumnapló - THOMPSON, Hunter S. megrendelése

Fülszöveg:
„Volt valami nyugtalanító és valószerűtlen ebben a világban, amibe belecsöppentem. Egyszerre volt szórakoztató és megfoghatatlanul nyomasztó. Egy fél-latinó város luxusszállójában lakom, egy csótányszerű játékautóban száguldozom, aminek akkora hangja van, mint egy vadászgépnek, sikátorokban settenkedek, a tengerparti fövenyen kefélek, cápáktól hemzsegő vizekben kutatok kaja után, ismeretlen nyelven üvöltöző csürhe lohol a sarkamban, és ez az egész a jó öreg Puerto Ricóban történik, ahol mindenki amerikai dollárral fizet, amerikai autókban furikázik, az emberek szórják a pénzt, és úgy üldögélnek a rulettasztaloknál, mintha Casablancában lennének. A város egyik fele úgy nézett ki, mint Tampa, a másik fele meg mint egy középkori elmegyógyintézet. Bárkivel találkoztam, úgy viselkedett, mint aki most tért vissza a sorsát véglegesen eldöntő próbaforgatásról.”

Hunter S. Thompson Kentuckyban született 1937-ben, és 2005-ben halt meg Coloradóban. Életéről sokat elmond, hogy öngyilkosságát követően hamvait egy ágyúból lőtték ki tűzijáték kíséretében, de természetesen – regénybe illő – életét leginkább a művein keresztül ismerhetjük meg. Thompson újságíróként kezdte pályáját, és munkája közben alakította ki saját stílusát, a gonzót. Legismertebb és legnagyobb hatású cikkeit a Rolling Stone-nak írta, és némi áttéttel e magazin felkérésére született meg az a mű, amely már a szerző életében kultikussá vált, a Félelem és reszketés Las Vegasban.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek

Paul Kemp, a kiégett, alkoholista újságíró egy New York-i kocsmában iszogatva döbben rá, mennyire torkig van a szürke és esős metropolisszal, ezért úgy dönt, szedi a sátorfáját, és elhúz a napfényes Puerto Ricóba. Kemp túrája pillanatok alatt meredek zuhanórepülésbe csap át, miután elhelyezkedik San Juan angol nyelvű napilapjánál, és nekilát, hogy halálra igya magát. A szigeten ez pofonegyszerűnek tűnik, hiszen a rum alig drágább, mint az ivóvíz, és mindig akad kivel inni. A szerkesztőség lecsúszott piásokból, megrögzött naplopókból és eszelős zugfirkászokból áll, akik bármit megtesznek, hogy ne kelljen melózniuk. Nem csoda, hogy balhé balhét követ, a srácok egyre többször keverednek összetűzésbe a helyi erőkkel és a rendőrséggel. És hogy a képlet ne legyen ilyen egyszerű, Kemp viszonyt kezd az egyik haverja barátnőjével.
Az akkoriban sportújságíróként dolgozó Hunter S. Thompson 1960-ban New Yorkból Puerto Ricóba utazott, és állást vállalt egy helyi lapnál. Életének erről a zűrös időszakáról szól első regénye, a Rumnapló, amelyet huszonegynéhány évesen, egy évtizeddel a kultikussá vált Félelem és reszketés Las Vegasban sikere előtt kezdett el írni, de amely csak 1998-ban jelent meg. A gonzo-újságírás atyjaként ismert Thompson a későbbi műveihez képest hagyományosabb szerkezetű és hangvételű regényt írt, amelyben azonban már megtalálhatók a később védjegyévé vált, semmivel össze nem téveszthető gonzo-stílus csírái és világsikert hozó regényeinek témái.