Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

A háború mûvészete / A hadviselés szabályai / A tábornagy metódusa - SZUN-CE -

SZUN-CE -

A háború mûvészete / A hadviselés szabályai / A tábornagy metódusa

Eredeti cím: Sunzi Bingfa, Wuzi Bingfa, Sima Fa
Fordította: Szántai Zsolt, Tokaji Zsolt

Kategória: vallás, filozófia,
Terjedelem: 173 oldal
Ár: 1900 Ft
ISBN-szám: 963-7448-54-3
Kiadás éve: 2006

A háború mûvészete / A hadviselés szabályai / A tábornagy metódusa - SZUN-CE - megrendelése

Fülszöveg:

Szun-ce kiváló műve Kínának abban a korszakában született, amelyet a patriarchális arisztokrácia uralta kisebb-nagyobb fejedelemségek rivalizálása jellemez. A Csou-kor utolsó szakaszában, a Hadakozó fejedelemségek korában (i.e. 403-221) azonban nemcsak fegyverekkel keresték a megoldást a már elviselhetetlenné vált politikai viszonyok orvoslására, hanem a filozófiai iskolák új elméleteivel is.
A Szun-ce ping-fa örök érvényű, kortól és kulturális különbségektől független, az élet számos területén, illetve békeidőben is eredményesen használható stratégiai, taktikai kézikönyv. Nem csupán kultúrtörténeti érdekesség: segítségünkre lehet abban is, hogy megismerjük a furcsának vagy egzotikusnak vélt, már-már misztikusan „csavaros” kínai észjárás – vagy ha úgy tetszik, gondolkodásmód – lényegét, alapjait.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

Szun-ce műve nem csupán a klasszikus kínai műveltség egyik alapkönyve, hanem egyben a világ klasszikus hadtudományának egyik legkiemelkedőbb alkotása. Kínában és a Távol-Kelet legkülönbözőbb régióiban két évezreden át minden tisztnek, parancsnoknak kötelezően ismernie kellett. A Kínát első ízben egyesítő Csin Si Huang-ti éppúgy betéve tudta, mint a japán sógunok, de Mao Ce-tung zsebéből sem hiányzott. Ha hinni lehet a híradásoknak, Napóleon és Adolf Hitler könyvtárában is meg lehetett találni.
Kultúrtörténeti jelentőségét azonban nyilvánvalóan tartalmának köszönheti. A mintegy ötezer írásjegyből álló mű nem csak megszületésekor bizonyult aktuálisnak. Érvényességét az évszázadok, évezredek sem koptatták el. Így a modern ember is hasznos kézikönyvként forgathatja, hogy megoldást találjon benne saját problémáira. Kínában és egyre több amerikai menedzserképzőben is a kötelező olvasmányok közt szerepel.
Szun-ce művének legújabb, és legalaposabb magyar fordítása mellett, ebben a kötetben az olvasó két másik, talán kevésbé ismert, ám nem kevésbé hasznos klasszikus kínai hadtudományi művet is talál.