Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Tibeti könyv életrõl és halálról - SZÖGYAL Rinpocse

SZÖGYAL Rinpocse

Tibeti könyv életrõl és halálról

Eredeti cím: The Tibetian Book of Living and Dying
Fordította: Sárközi Alice

Kategória: vallás, filozófia
Terjedelem: 506 oldal
Ár: 3600 Ft
ISBN-szám: 963-7448-48-9
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:
Szögyal Rinpocse Tibetben született, és a mai kor egyik legtiszteletreméltóbb mestere. Tibet kínai megszállása után mesterével és nevelőjével, Dzsamjang Khjence Csökji Lodrővel együtt száműzetésbe vonult. Mestere 1959-ben halt meg a Himalájában, Szikkimben. Szögyal Rinpocse tanulmányait Delhiben, majd Angliában, Cambridge-ben végezte, és jeles tibeti mesterek fordítójaként dolgozott. 1974-ben kezdte meg tanítói munkáját nyugaton.
Szögyal Rinpocse a tibeti tanítók utolsó nemzedékéhez tartozik, akik közül sokan a tibeti buddhista hagyomány kitűnő, nagy mesterei közt nevelkedtek föl, és aztán buzgón adták tovább a tant a nyugati világnak. Könyve a tudás fényes hídjaként ível át e két világ közt elterülő széles folyamon. A halál bizonyosságára, elkerülhetetlenségére és kezelésére összpontosít, amely a szerző bemutatásában az élet alapjának ünneplése és kutatása. Ez az üzenet mindenkit kell, hogy érdekeljen, akár buddhista vagy más vallás hívője, akár egyik sem.
Rinpocse élete nagy feladatának tartja, hogy Buddha tanait, bölcsességét átültesse a nyugati világba, ezért gyakorlati oktatást is tart a Tibeti könyv életről és halálról című könyvében leírtakról.
Szögyal Rinpocsét számos nemzetközi konferencián való részvételre, előadások tartására kérik fel, mivel közismert szakértője a Tibeti Halottaskönyvnek és a hozzá kapcsolódó tanításoknak. E témáról gyümölcsöző párbeszédet folytat az orvostudomány, a pszichológia és más tudományágak vezető személyiségeivel. Rendszeresen utazik és tanít Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában. Rinpocse a Rigpának, a buddhista központok világszerte kiterjedő láncolatának megalapítója és szellemi irányítója. Szögyal Rinpocse évtizedek óta Franciaországban él.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

„Mit remélek ettől a könyvtől? Azt, hogy csendes forradalmat indít a szemléletünkben, ahogy a halálra és a haldoklókkal, és az életre és az élőkkel való törődésre tekintünk...”

Szögyal Rinpocse, nyugaton élő tibeti buddhista tanító és mester összefoglaló munkája a haldoklásról és a halálról szóló tradicionális tibeti tanokat magyarázza, és veti össze a modern világ halál-kutatásaival. A meditáció nagy mestere Nyugaton eddig csak homályosan ismert, átfogó képet ad életről és halálról, kiegészítve a Tibeti Halottaskönyv tanításait. Szögyal Rinpocse az ősi hagyomány egyszerű, de mégis hatásos gyakorlatait mutatja be, amelyeket bárki, bármilyen vallási háttérrel elvégezhet, hogy értelmet adjon életének, segítse a haldoklókat, és maga is felkészüljön a halálra. A tibeti hagyomány tanításai szerint a halál nagy lehetőség a megvilágosodásra. A halált követő folyamatban rejtett lényegünkkel találkozunk, ha erre felkészülünk, és végig tudjuk követni a folyamatot, akkor ott van a nagy lehetőség.
A halál az élet része. Ha nem veszünk tudomást róla, attól még nem kerüljük el. A halálfolyamat – a tibeti buddhista hagyomány szerint – minden pillanatban megtörténik, és akár naponta, az alvás ideje alatt, teljes egészében végig is kísérhetjük azt, ami majd a fizikai testünk elhagyásakor is történni fog. A halálfolyamatnak és az azt követő időszaknak teljesen logikus magyarázata van, amit megérthetünk, ha megismerjük és megtapasztaljuk tudatunk alapvető természetét. Fontos tudni, hogy semmi olyan nem fog megtörténni velünk, ami most is ne történne meg. Ennek megértése és a legbelső lényegiségünkkel való azonosulás által tudatosak lehetünk életünkben, halálunkban, halál utáni állapotunkban és az újraszületéseink során. Ez igazán boldoggá teszi életünket és halálunkat, és így más emberek halálfolyamatában is hasznosak lehetünk.
Ennek a szemléletnek a kialakításáról szól ez a könyv teljesen gyakorlati szempontból. Ugyanakkor a különböző tudatállapotok, bardók megismerése egyben a megvilágosodás felé vezető út is, hiszen saját magunk, tudatállapotaink megismeréséről van szó, és főleg a mindent magába foglaló tudat természetéről, mely életeink során mindig velünk van. A megvilágosodás útja és a boldogság nem választható külön, hiszen a végső boldogság maga a megvilágosodás.
A könyv útmutatásai váljanak minden érző lény javára és boldogságára.