Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Napról napra - SZÖGYAL Rinpocse

SZÖGYAL Rinpocse

Napról napra

Eredeti cím: Glimpse After Glimpse: Daily Reflections on Living and Dying
Fordította: Sárközi Alice

Kategória: vallás, filozófia
Terjedelem: 380 oldal
Ár: 3300 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-86-7
Kiadás éve: 2007

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:
Szögyal Rinpocse Tibetben született, és a mai kor egyik legtiszteletreméltóbb mestere. Tibet kínai megszállása után mesterével és nevelőjével, Dzsamjang Khjence Csökji Lodrővel együtt száműzetésbe vonult. Mestere 1959-ben halt meg a Himalájában, Szikkimben. Szögyal Rinpocse tanulmányait Delhiben, majd Angliában, Cambridge-ben végezte, és jeles tibeti mesterek fordítójaként dolgozott. 1974-ben kezdte meg tanítói munkáját Nyugaton. Szögyal Rinpocse a tibeti tanítók utolsó nemzedékéhez tartozik, akik közül sokan a tibeti buddhista hagyomány kitűnő, nagy mesterei közt nevelkedtek, majd maguk is a tan közvetítőivé váltak, mégpedig a nyugati világ felé. Könyvei a hagyomány tudásának fényes hídjaként ívelnek át e két világot elválasztó széles folyamon. A Tibeti könyv életről és halálról című könyve életünk második legnagyobb eseményének, halálunknak bizonyosságáról, elkerülhetetlenségéről és helyes kezeléséről szól, amely a szerző bemutatásában az élet alapjának tekinthető. Ez az üzenet mindenkit megérint, akár a buddhizmus, akár más vallás követője, vagy akár egyiké sem. Ebben, az előzőt követő, Napról napra című könyvében a meditáció jelentőségéről és technikájáról ír mély, gondolatébresztő, de ugyanakkor közérthető módon minden napra egy-egy szellemi tanítást, amely forrása lehet örömnek, bölcsességnek és együttérzésnek akár életünk minden pillanatában.
Szögyal Rinpocse élete nagy feladatának tartja, hogy Buddha tanait, bölcsességét és a tibeti hagyományt átültesse a nyugati világba, ezért gyakorlati képzéseket is tart a Tibeti könyv életről és halálról című művében leírtakról. A gyakorlati képzés alapjának tekinthetjük a Napról napra című könyvet is. Rinpocse közismert szakértője a Tibeti Halottaskönyvnek és a hozzá kapcsolódó tanításoknak. E témáról gyümölcsöző párbeszédeket folytat az orvostudomány, a pszichológia és más tudományok vezető személyiségeivel. Szögyal Rinpocse Rigpa néven az egész világra kiterjedő hálózatot vezet, amely az irányítása alatt működő Dzogcsen-gyakorlatok és -tanítások központjait öleli fel. A Rigpa célkitűzése, hogy korlátok nélkül minél több emberhez eljussanak a buddhista tanok a halál működési folyamatának megismerésén és a meditációs gyakorlatokon keresztül.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

Szögyal Rinpocse Tibeti könyv életről és halálról című, nagy sikerű, a maga műfajában immár klasszikusnak számító könyve után a tibeti tanító meditációról szóló művét tartja kezében most az olvasó. A Napról napra a tibeti hagyományból meríti bölcs gondolatait és tanulságos történeteit. Ezeknek a buddhista tanra épülő példáknak a gyűjteménye az együttérzés forrása lehet, s életünk napjait örömmel, derűvel, de elsősorban bölcsességgel töltheti meg. A kötet, amelyet a szerző mantra-kalligráfiái illusztrálnak, megértő szeretetre nevelve, mély bölcsességgel mutatja be a szellemi út megpróbáltatásait és jutalmát, a halál elfogadását, a cselekvésben megnyilvánuló együttérzést, a meditáció és a karma megértésének lényegét.
Szögyal Rinpocse sokat utazik szerte a világban, nyilvános tanításokat tart, és meditációs gyakorlatokat vezet, amelyekkel igazi segítséget nyújt a rászorulóknak. Tanításait könnyedség és világos megfogalmazás jellemzi, ez avatta korunkban a tibeti buddhizmus egyik legnépszerűbb értelmezőjévé és közvetítőjévé, jövőjének meghatározó személyiségévé Kelet és Nyugat határán.
A könyv mindennapi útmutatásai váljanak minden érző lény javára!
Om ah hung.