Újdonságok hírcsatorna
          SzerzőinkÜRMÖS Attila 
(1969 Szabadka - )


A szerző általunk megjelentetett könyvei:

ÜRMÖS Attila: Pink Floyd

1969. március 26-án született Szabadkán. Gyermekkora a titói Jugoszlávia viszonylagos jólétében telt, képzőművész szüleivel ötéves korától bejárta Európa szinte valamennyi fontos múzeumát és történelmi nevezetességét. 12 évesen találkozott az első meghatározó rockzenei élménnyel: a Doors együttes Strange Days albumával. Ettől kezdve számára a zene nemcsak háttér, divat vagy pusztán jó buli, hanem valóságos rituálé, ahol a dalok szövege és a hangszerek hangja sajátos, zenén túli élménnyé olvadnak össze.
Első zenei tárgyú cikkeit középiskolás korában írta. Ugyanekkor gitározni és tangóharmonikázni tanult, hétvégenként pedig egy szabadkai diszkóban lemezlovaskodott. Itt fizetség helyett a klub bőséges zenei archívumából hetente húsz-harminc lemezt vitt haza meghallgatni, stílustól függetlenül: a kíváncsiság hajtja, célja, hogy minél többféle zenét megismerjen.
1988-tól beiratkozik az Újvidéki Bölcsészkar Magyar Nyelv és Irodalom tanszékére. Mindennapos vendég a Magyar Színház művészklubjában, egyre több cikkét publikálja a Képes Ifjúság legendás, Kokó által vezetett zenerovata; a magyar underground zenei újságírás fontos színfoltja volt akkoriban ez a lap. Koncertekre jár Belgrádba, a Sisters of Mercy, Suzanne Vega és Iggy Pop fellépéseiről írt beszámolói ma is érdekesek. 1991-től egy éven át vezeti a Képes Ifjúság zenerovatát.
1993-ban Budapestre jön a U2 Zooropa-koncertje miatt, ám végül itt marad; döntéséhez részben köze van a Jugoszláviában dúló polgárháborúnak.
Először az legelső Diáksziget videosátrában kezeli a berendezéseket, majd a Magyar Narancs, a VOLT Magazin és a Reform kultúrrovatába ír. Interjút készít Chris Reával a Reformnak, majd Szemző Tiborral és Máriás Bélával a JUMP Magazinnak.
1994-től  tagja lett az Opál Színház alternatív társulatnak. Játszott  a Tetrapakk (Hommage à Residents), a Was ist Kunst (Hommage à Laibach) és a Lángoló fridzsider című mozgásszínházi darabokban, melyeket minden nívós magyar alternatív fesztiválon bemutattak.
1995-ben megjelenik első kötete, a Pink Floyd zenekar monográfiája, melyet a Cartaphilus Kiadó jelentet meg.
1996-ban Dj Nomad néven kezd lemezlovaskodni a rusztikus budapesti Black-Black Galériában. Arab, latin és balkáni zenéket ötvözött acid ritmusokkal, programjával számos hazai fesztiválon fellépett, amelynek egyik kiemelkedő eseménye a Bada-Dada Karaoke Show a szegedi Jate Klubban.
2001-ben megalapítja a Filagóra Könyvesboltot, mely a pszichológiai tárgyú könyvek forgalmazására szakosodott.
2007-ben a saját kiadójánál megjelent első novelláskötete: A semmittevés filozófiája, melynek címadó történetében a budapesti avantgard színészek és zenészek beszélgetnek a Vörösmarty mozi kultikus kávézójában. A kötet szépirodalmilag jelentős része azonban a kötet első felét kitöltő négy novella, melyekben a szürreális, naturalisztikus és sci-fi elemeket ötvözve egy sajátosan nyers és rendkívül dinamikus stílust alakított ki.
2008-ban májusában tangóharmonikázik a Bada-Dalok – Hommage à Bada Dada zenei performanszban a budapesti Gödör Klub színpadán, Ladik Katalin (ének), Bárdos Deák Ágnes (ének), Paizs Miklós (ének), Gasner János (gitárok) és Ruff István (szaxofon) társaságában.