Újdonságok hírcsatorna
          SzerzőinkBIRTALAN Balázs 
(1969 Budapest - )


A szerző általunk megjelentetett könyvei:

BIRTALAN Balázs: Halállal lakoljanak? - A homoszexuális ember és a kereszténység

Írói tevékenység, publikációk:

1979-ben hat versem jelent meg vidéki napilapok gyermekrovatában.

1983-tól folyamatosan jelentek, jelennek meg verseim, cikkeim, publicisztikáim különböző újságoknál, folyóiratoknál. Ábécé-sorrendben, a teljesség igénye nélkül: Egyházfórum, Élet és Irodalom, Fundamentum, Ifjúsági Magazin, Kapu, Keresztény szó, Kincskereső, Közjegyzők Közlönye, Magyar Ifjúság, Magyar Narancs, Marana Tha, Mások, Mérleg, Mozgó Világ, Népszabadság, Népszava, Új Ember, Új Tükör.
Kétszer kaptam meghívást Sárvárra, az évente megrendezett Diákköltők, diákírók országos fesztiváljára, ahol vers-kategóriában 1987-ben 3., 1988-ban 1. helyezést értem el.
1995-ben jelent meg – ez ideig egyetlen – verseskötetem B-változat címmel.
Miért és mit műveltem/művelek a melegmozgalomban?
Kb. 14 éves korom óta világos előttem, hogy homoszexuális vagyok, bár sietek leszögezni, hogy ezt nem választottam. Az ezt követő 8–10 év a szégyen, a titkolózás és a félelem jegyében telt el.
Megtérésem után mintegy két évig elnyomtam magamban minden szexuális késztetést, így amikor – történetesen a szemináriumban – újra és kikerülhetetlenül szembesültem saját melegségemmel, a robbanás ereje elviselhetetlen volt.
1993-ban – homoszexualitásom miatt – kiközösített az a katolikus kisközösség, amely az előző években számomra az otthont, a meghittséget és a biztonságot jelentette.
Ugyancsak 1993-ban (és az időbeli egybeesés nem a véletlen műve) háromszor próbáltam Istennek erőszakkal visszaadni az életemet, de nem fogadta el. Nagyon úgy tűnt, hogy valamit még vár tőlem.
Sok-sok imádság, olvasás, teológiai elmélkedés és beszélgetés után apránként világossá vált előttem, hogy a homoszexuális hajlam önmagában nem erkölcsi kategória, s hogy meleg párkapcsolatban élve is lehet Istennek tetsző, keresztény életet élni. Ezzel a tudattal kapcsolódtam be 1993 őszén a melegmozgalomba, és alapítottam meg két katolikus barátommal a Bíborpalást Katolikus Homoszexuális Közösséget. Ez az imacsoport volt Magyarországon az első keresztény-meleg kezdeményezés. Mintegy másfél évig működött, míg végül bizonyos belső problémák miatt apránként elhalt.
1996. augusztus 1-jén Sándor Bertalan barátommal (aki akkoriban kapucinus papként szolgált) megalapítottuk az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért nevű csoportot, amely azóta is kettős feladatot próbál betölteni. Egyrészt azon igyekszik, hogy lelki hátteret biztosítson azon leszbikusoknak és melegeknek, akik felismerték, hogy Isten ingyen szeretetből, Jézus Krisztus által meghívta őket az üdvösségre. Másrészt próbál aránylag higgadtan közvetíteni a kereszténységben többnyire ellenséget látó melegek, valamint a homoszexuálisokban ellenséget látó keresztények között.
2000-ben meghívott korreferensként felszólaltam a Magyar Pax Romana kongresszusán. Ott ismerkedtünk össze Frivaldszky Bernadett filmrendezővel, aki elhatározta, hogy foglalkozni fog a kereszténység és melegség együttes megéléséből adódó problémákkal. Ennek első gyümölcseként 2003-ban, a 34. Magyar Filmszemlén bemutatták az általa készített, s az én történetemet feldolgozó, Halállal lakoljanak? című, 55 perces dokumentumfilmet.

részlet Birtalan Balázs honlapjáról