Újdonságok hírcsatorna
          SzerzőinkMORRISON, Jim 
(1943 Melbourne [Florida] - 1971 )


A szerző általunk megjelentetett könyvei:

MORRISON, Jim: A zenének vége - Jim Morrison versei és dalszövegei, 2. kiadás

Énekes, dalszövegíró és költő.

James Douglas Morrison néven született Melbourne-ben (Florida, USA). A népszerű amerikai The Doors popzenekar vezető énekese és dalszövegírója volt. Élete során számos verseskönyvet is írt.
Apja, George Stephen Morrison tengernagy és anyja, Clara Clark Morrison egyaránt az USA Haditengerészeténél szolgáltak. Jimet szigorú, konzervatív szellemben nevelték, azonban ő minden alkalmat megragadott, hogy ellenkező nézeteinek hangot adjon.
A Doors a hatvanas évek egyik legnagyobb hatású, egyben legismertebb amerikai zenekara. A tragikus sorsú frontember, Jim Morrison személyét mind a mai napig kultusz övezi.
A csapatot 1965 júliusában alapították a Los Angeles-i filmművészeti egyetem hallgatói, Ray Manzarek billentyűs, Jim Morrison énekes, John Desnmore dobos és Robby Krieger gitáros. A zenekar egyik érdekessége, hogy sosem csatlakozott hozzájuk basszusgitáros. A jellegzetes hangzásvilág Morrison különleges hangjára és Manzarek orgonajátékára épült.
Kezdetben Los Angeles-i bárokban pár dolláros bérért játszottak, de szerencséjükre már 1966-ban lemezszerződéshez jutottak.
1967-ben jelentették meg debütáló korongjukat The Doors címmel. A legenda szerint a csapat nevét egy William Blake vers inspirálta. A lemez azóta is a rocktörténelem egyik fontos mérföldköve: szinte minden szempontból újított az addigi hangzáson. Sőt, debütáló albumuk sikerét és jelentőségét később már nem is tudták túlszárnyalni, bár 1967 és 1969 között hat nagylemezt is kiadtak.
A The Doors elsősorban Morrisonról szólt. Karizmatikus egyénisége, botrányai, drogoktól és alkoholtól fűtött vízió már életében legendássá tették. 1969-ben egy Miamiban megtartott koncert alatt túl messzire ment (a nemi szervét mutogatta a közönségnek) és a rendőrség letartóztatta.
A csapat ekkor majdnem feloszlott, de az igazi válság 1971-ben jött el, amikor Morrison kilépett a zenekarból és Párizsba költözött. A zenekar tagjai utána utaztak, hogy visszahívják, de már holtan találtak rá 1971. július 3-án. A halál oka túladagolás volt.
A The Doors megpróbálta Jim nélkül is folytatni zenei pályafutását, de nem volt értelme.
Jim Morrison legendája azonban tovább élt, és a nyolcvanas években legalább annyira népszerű volt, mint életében. Ezt a jelenséget csak fokozta Oliver Stone 1991-es filmje, ahol Val Kilmer alakította a karizmatikus frontembert.