Újdonságok hírcsatorna
          SzerzőinkBETTELHEIM, Bruno 
(1903 Bécs - 1990 )


A szerző általunk megjelentetett könyvei:

BETTELHEIM, Bruno: Az elég jó szülő, 2. kiadás

Bruno Bettelheim 1903-ban született Bécsben. Itt végezte egyetemi tanulmányait és kapta pszichoanalitikus indíttatását.
A nácik hatalomra kerülése után letartóztatták és Dachauba, majd Buchenwaldba hurcolták koncentrációs táborba. Szabadulása után, 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Chicagói Egyetem professzoraként kutatói állást töltött be 1973-ig.
Úttörő tanulmánynak számított az 1943-ban írt cikke – amelyre a szakma is azonnal felfigyelt –, az Individual and Mass Behaviour in Extreme Situations (Egyéni és tömegviselkedés szélsőséges helyzetekben), mely a foglyok alkalmazkodását és az őket sújtó pszichológiai következményeket vizsgálja a német haláltáborokban.
Párhuzamosan az egyetem mellett 1944-ben Sonia Shankman Orthogenetikus Iskolát alapít, melynek igazgatója lesz. A tanintézet lelki sérült, súlyos érzelmi zavarokkal küzdő és autista gyermekek nevelésével foglalkozik. Bettelheim a pszichoanalitikus szellemben munkálkodó gyermekpszichológus a The Uses of Enchantment (A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek) című, 1976-ban írt művében azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a mesék a gyermekek érzelmi fejlődésében.
Pályafutása során szaktudományos publikációi mellett több mint tíz nagysikerű könyvet publikál.
Felesége halála mély depresszióba sodorta, ezt követően 1990-ben öngyilkosságot követett el.