Újdonságok hírcsatorna
          SzerzőinkFÖLDES László / HOBO 
(1945 Budapest - )


A szerző általunk megjelentetett könyvei:

FÖLDES László / HOBO: Hobo blues - Földes László szövegei és fordításai
FÖLDES László / HOBO: Csavargók tízparancsolata
FÖLDES László / HOBO: Hobo Sapiens
FÖLDES László / HOBO, HALMÁGYI Péter,: Vissza a 66-os úton
FÖLDES László / HOBO: Bolondvadászat

Újpesten született, az István úti szülőotthonban a Földes házaspár első fiaként. Elemi tanulmányait a Városmajor utcai iskolában végezte, s úgy tűnt, hogy hosszú ideig a kosárlabdázásnak kötelezi el magát, ugyanis tizenöt éven keresztül aktívan sportolt, s olyan csapatokban játszott, mint a Dózsa vagy a BEAC.
Érdeklődésével nem éppen összhangban – szülői ráhatásra – a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolába iratkozott be, de érettségi bizonyítványát már a veszprémi vegyipari technikumban szerezte meg 1963 nyarán. „Érett” férfiként már nem költözött vissza a szülői házhoz, nagynénjénél lelt menedékre.
Az 1964-es év szeptembere már nem az iskolakezdést hozta számára, hanem a sorkatonai szolgálatot. Mezőtúrra vitték, ahol az előfelvételt nyert egyetemisták kíméletlen kiképzésében és elbánásában részesült. Sokszor büntették, állították őrségbe hideg téli éjszakákon, amikor – súlyos fegyelemsértésként – a sapkája alá rejtett zsebrádió hallgatásával ütötte agyon az időt. Így hallotta meg az egész életét meghatározó zenét, Willie Dixon The Little Red Roosterét (A kis vörös kakas) a Rolling Stonestól. 1965. augusztus 1-jén szerelt le, s egy hónap múlva már az ELTE magyar-történelem szakos hallgatója volt.
1968-tól rátalált a film. Bekerült Kovács András Extázis 7-től 10-ig című filmjébe (Tizennegyedik fiú), amelyben a rockról nyilatkozott, és nagy feltűnést keltett az Olympia együttes buliján előadott groteszk „Hobo-táncával” (a filmet 1969-ben mutatták be). Egy évvel később – amikor állást kapott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban – Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című filmjében szerepelt (A trombitás), akkor rögzítették először dalszövegét, Senki sem tudja, mi a jó címmel. Szomjas György Tündérszép lány című filmjében a Kex együttessel szerepelt, majd Bódy Gábor és Magyar Dezső betiltott, Agitátorok címet viselő filmjében a saját nevén játszott. Szemes Marianne Munkanapló című, szintén betiltott, aztán meg is semmisített filmjében a Rolling Stones egyik dalát énekelte. Dalszövegeket írt és fordított a sikerei csúcsára érkező Olympia együttes számára, s közel 20 alkalommal koncertezett a Kex együttessel, ahol rendszeresen két Rolling Stones számot adott elő. Próbált együttest alakítani Lepkék és Virágok néven, de négy koncert után, szilveszter este leégtek a hangfalaik, így pénz hiányában feloszlottak.
1974-től a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál dolgozott, a komolyzenei klubok szervezője és instruktora volt. Egyetemi diplomamunkája 1977 májusában készült el, A rockzene szimbólumrendszere címmel. Az év során néhányszor helyettesítette Vikidál Gyulát a P. Mobil koncertjein, majd a Locomotiv GT katowicei koncertjén elénekelte Chuck Berry Bye, bye, Johnnyját. Londonban megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Rolling Stonesszal, de eredménytelenül. Egyre több nem tetsző szereplése miatt elbocsátották a Hanglemezgyártó cégtől. Tanárként helyezkedett el a csepeli gimnáziumban, ahol történelmet tanított, mellékállásban pedig a Dagály Klub népművelőjeként dolgozott. Egyre több publikációja jelent meg, a Mozgó Világ Szerémi László írói név alatt közölte a Csillagok, ne ragyogjatok! című novelláját.
1978. október 19-én a Hobo Blues Band megtartotta első önálló koncertjét az Ikarus mátyásföldi művelődési házában. A zenekar később olyan sikereket tudhatott magáénak, mint az 1984-es Vadászat, a Szimpátia az ördöggel című műsor, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Jim Morrison műsorok.
Hobo rendszeres szövegírójává vált Deák Bill Gyulának, s olyan világsztárokkal lépett fel eddig, mint Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Bruce Springsteen és még sokan mások. Működése meghatározó szerepet játszik a hazai könnyűzene huszadik századi fejlődésében.