Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Hétköznapi életek - ©KVORECKÝ, Josef

©KVORECKÝ, Josef

Hétköznapi életek

Eredeti cím: Obyčejné ľivoty
Fordította: V. Detre Zsuzsa

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 212 oldal
Ár: 2900 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-134-6
Kiadás éve: 2010

Hétköznapi életek - ©KVORECKÝ, Josef megrendelése

Fülszöveg:
Egy különös szövetű, sajátos műfajú könyvet tart kezében az olvasó: a háború utáni cseh irodalom kiemelkedő érdemű mindenese, vitathatatlan tehetsége, Josef ©kvorecký látomásszerű visszatekintését serdülő és felnőtt kora apró-cseprő vagy éppen világrengető eseményeire. A múlt egykori gimnáziumi osztálya, a hajdani egy csapat, egy banda tagjainak sorsában éled újjá, a XX. század két embertelen rendszerének, a fasizmusnak és a kommunizmusnak baljós, komor díszletei között, amelyeket azonban különös, megkapó fénnyel ragyog be a nosztalgiával megidézett ifjúság.
©kvorecký két osztálytalálkozó kulisszái mögé enged bepillantást, amelyeket harminc év választ el egymástól, és ahol a történelem és az egyéni sorsok váratlan, groteszk, hol komikus, hol tragikus kaleidoszkópja tárul elénk. Az osztálytársak, tanárok mind-mind a hányatott ©kvorecký-életút illusztrálói, időnként elbeszélői. Azt példázzák, hogyan lesznek a hétköznapi emberekből hősök, vagy ellenkezőleg, antihősök… az életben és az irodalomban.

Ez a könyv lezárása a ©kvorecký-próza fő csapásának: a Dannyról szóló történeteknek, amelyek sora az ötvenes évek végén, a híres (a rendszer számára hírhedt) Gyávák című regénnyel kezdődött. Ezzel a történettel és hősével ©kvorecký örökös helyjegyet váltott a cseh irodalom panteonjába. Hrabal és Kundera szövegei mellett nálunk is ez a mű tette méltán elismertté hazája háború utáni prózáját.
A Hétköznapi életekben Danny mintha búcsúzna. Nem készít „leltárt”, nem ítélkezik, csak mesél. Színesen, élvezetesen, humorral, öniróniával, de tárgyilagosan és távolságtartóan.
©kvorecký életpályája egybeforrt az irodalom és a szabadság szolgálatával. Amíg hazájában alkothatott, a kor kereteit feszegette (és szét is feszítette) nemcsak az igazság keresésével, de kimondásával is. Emigrációba kényszerülve a szabad cseh gondolkodás szolgálatába állt, létrehozta és működtette a hetvenes-nyolcvanas évek legfontosabb cseh könyvkiadóját, a Sixty-Eight Publisherst, ahol százával jelentek meg az óhazában betiltott művek.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Meloun tisztelendő úr végül csak lebukott Dáąa Sommernitzová és Tonda Kratochvíl jogilag kétes összeesketése miatt, de az anyakönyv meghamisítására, amin az esküvő után egész éjjel dolgoztunk Ros»a Pittermannal, szerencsére nem derült fény. Senki se jelentett fel bennünket. Csak az eskető, Dáąa és Tonda ellen érkezett feljelentés, és azt beszélték, hogy Tonda volt barátnője, Antonie ©imková súgta be őket, akivel Tonda hét évig járt, mielőtt megtetszett volna neki Dáąa. Tonkán rajta maradt a bélyeg, és az emberek a háború alatt végig kerülték, a fiúk is, pedig érdemes lett volna vétkezni érte, csakhogy az efféle vétket is szexuális kollaborálásként lehetett értelmezni, ezért aztán Tonka kétségbeesésében német katonákkal szűrte össze a levet – így mondták ezt akkoriban. Amikor a Birodalom májusban összeomlott, kopaszra nyírták, de szerencséjére a Gestapo archívumából kiderült, hogy a tisztelendő urat a szürke, jelentéktelen Alois Malina súgta be, és az is ő volt, aki Franz Sauer álnéven cikkeket írt az Árja harc című újságba. Mire Tonkának újra kinőtt a haja, már majdnem harmincéves volt, és még mindig rajta volt a bélyeg, hogy összeállt a németekkel. Így aztán férjhez sem ment, Moutelík úr államosított bérházában lett házbizalmi, ahol élete minden keserűségét a lakókon vezette le.”