Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

A zen iránytûje - SEUNG SAHN

SEUNG SAHN

A zen iránytûje

Eredeti cím: The Compass of Zen
Fordította: Fórizs László

Kategória: vallás, filozófia
Terjedelem: 424 oldal
Ár: 4900 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-048-6
Kiadás éve: 2008

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:
A zen iránytűje a zen lényegét tárja elénk egyszerűen és mégis alaposan, Seung Sahn mester nem ritkán sajátos humorral fűszerezett stílusában. A szerző tanítóbeszédeire épülő könyv a zen és a buddhizmus alapvető tanításait mutatja be a kívülállók számára is érthető módon, történetekkel gazdagon illusztrálva. A személyes tapasztalatokra és belátásra támaszkodó művet nemcsak a kezdők forgathatják haszonnal, de azok is, akik már hosszabb ideje elmélyülten gyakorolják a meditációt.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

És vajon mi a zen buddhizmus?
A zen sohasem beszél abszolútumokról vagy az ellentét világról. Nem próbálja megmagyarázni az ürességet, az igazságot vagy a teljes világot. A zen gyakorlás sohasem magyaráz meg semmit. A zen egyszerűen rámutat közvetlenül az elménkre, igazi önmagunkra, mégpedig úgy, hogy közvetlenül elérhessük a megvilágosodást, és segíthessünk minden lénynek.
Így a zenben nincs hangsúly sem a nyelven, sem a tanuláson – a zenben egyszerűen a meditáció gyakorlása van. A zen tanítás sohasem vizsgálja az ellentét világot, sohasem vizsgálja az abszolútumot, és sohasem beszél a teljes világról.
Minden zen tanítás egyszerűen az elmédre mutat, éppen ebben a pillanatban.
Mit csinálsz most?
A zen tanítás mindig visszavisz bennünket oda, amit „pillanat világnak” nevezhetünk. Ez a pillanat nagyon fontos. Egy pillanatban benne van minden. A pillanatban végtelen idő és végtelen tér van. A pillanatban az igaz út van, az igazság van és a helyes élet van, és a pillanatban nincs semmi. Így ha eléred a pillanatot, közvetlenül elérsz mindent.
Ez a zen buddhizmus.
Nincs elme, nincs Buddha, nincs isten, nincs semmi!
És mégis van elme, van Buddha, van isten, van minden!
Ennek megtapasztalása a zen buddhizmus.