Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 395

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 438

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 440
SELBY Hubert: Utolsó letérő Brooklyn felé - on-line megrendelhető
Újdonságok hírcsatorna
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 656
Cartaphilus Könyvkiadó

Utolsó letérő Brooklyn felé - SELBY, Hubert

SELBY, Hubert

Utolsó letérő Brooklyn felé

Eredeti cím: Last Exit to Brooklyn
Fordította: Greskovits Endre

Kategória: film,
Terjedelem: 333 oldal
Ár: 2900 Ft
ISBN-szám: 963-74-48-284
Kiadás éve: 2006

Utolsó letérő Brooklyn felé - SELBY, Hubert megrendelése

Fülszöveg:

„Úgy robban majd Amerika felett, mint egy rozsdás, pokoli gránát, és még száz év múltán is mohón olvassák majd” – a költő Allen Ginsberg jellemezte így Hubert Selby Jr. (1928-2004) e könyvét.
A hat novellából és egy anekdotikus zárófejezetből álló mű csakugyan „rozsdás” és „pokoli”, és nemcsak az irodalmi céh tagjai sorolják a XX. század amerikai alapművei közé, hanem valószínűleg mindenki, aki akár csak egyszer is elolvasta. (Figyelem, idővel újraolvastatja magát!)
Rozsdás – amennyiben egy nyomorultul tengődő réteg, az ’50-es évek brooklyni szegényeinek széteső, „rozsdamarta” életéről fest hatalmas, komor színekben pompázó tablót.
Hogy miért pokoli, nemigen szorul magyarázatra: Selby hősei bűnözők, prostituáltak, transzvesztiták, kábítószerfüggők, született vesztesek.
S hogy miért gránát?
Mert irtóztató ereje van. Ez a pokol időben közelebb áll hozzánk, így aztán a danteinél is dühödtebb lángokkal lobog. Koloritja elevenebb, hősei ismerősebbek – kortársaink és felebarátaink. Az Utolsó letérő… döbbenetes erejű mű, amelynek jelentőségét Uli Edel kongeniális, azonos című filmalkotása is illusztrálja.
Olvastán az ember szörnyű szakadékokba pillant, és Selby átütő szépírói tehetségét dicséri, hogy ezek a mélységek valami különös módon talán még vonzóak is. A mű zavarba ejtő kirándulás az Alvilágba, ahol az idegen azon kapja magát, hogy fél életével ő is ide tartozik, s kénytelen megállapítani, hogy a felső, viszonylag napsütötte tájak alatt a kárhozat fortyog.
Selby brooklyni körképének korszakos jelentőségét mutatja, hogy miután a korábban részben már publikált történetek 1964-ban kötetté szerkesztve is megjelentek, zajos sikert arattak, ugyanakkor óriási vitát is kiváltottak. Angliában a könyv rövid idő alatt csaknem 14 000 példányban kelt el, majd obszcenitása miatt betiltották, és az ítéletet csak évekkel később, perújrafelvétel nyomán semmisítették meg. Bizarr tény: az Utolsó letérő… egy modern európai államban új fejezetet nyitott az irodalmi kifejezés szabadságának történetében.
Kegyetlenül őszinte, megrendítő és felemelő olvasmány; az ilyenekért olvasunk.

ifj. Kőrös László
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

„...valaki belenyomta a sörösdobozt a szájába és mind röhögtek Tralala meg káromkodott és kiköpött egy fogdarabot és valaki újra belenyomta és röhögtek meg kiabáltak és a következő rámászott és ezúttal felszakadta a szája és a vér lecsurgott az állára és valaki letörölte a homlokát egy söráztatta zsebkendővel aztán újabb doboz sört adtak neki ő meg ivott és kiabált a didijéről aztán újabb fogdarab tört le és a seb nagyobb lett a száján és mindenki röhögött és ő is röhögött és ivott még és még és hamarosan elájult és pofon vágták néhányszor ő meg morgott és forgatta a fejét de nem tudták magához téríteni úgyhogy tovább baszták ahogy öntudatlanul feküdt a földre tett ülésen de hamarosan elegük lett az élettelen testből és a rózsafüzér darabokra szakadt és visszamentek Willyhez meg a Göröghöz meg a laktanyába és a kölykök akik figyeltek meg vártak a sorukra Tralalán töltötték ki a csalódottságukat és apró darabokra szaggatták a ruháját elnyomtak pár cigarettát a csöcsén lepisálták kiverték rá a farkukat benyomtak egy seprűnyelet a mindzsójába aztán ráuntak és ott hagyták a telek üres palackjai rozsdás dobozai és kőtörmeléke közt fekve…”