Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Rekviem egy álomért - SELBY, Hubert

SELBY, Hubert

Rekviem egy álomért

Eredeti cím: Requiem for a Dream
Fordította: Greskovits Endre

Kategória: film,
Terjedelem: 280 oldal
Ár: 3600 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-98-0
Kiadás éve: 2007

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Sara Goldfarb magányosan él egy sivár brooklyni lakótelepen, egyetlen társa a televízió, amelyet reggeltől estig bámul – hacsak narkós fia, Harry nem csapja be a zaciba a készüléket, hogy az érte kapott pénzből teljen a napi betevő adagra. Sarára egy nap rámosolyog a szerencse: megkeresi kedvenc TV-társaságának ügynöke azzal, hogy lenne-e kedve szerepelni a csatorna egyik vetélkedőjében. Sara erre boldogan rábólint, és kemény fogyókúrába kezd, mert bele szeretne férni a piros ruhába, amelyet Harry bár micvóján viselt. A fogyókúrához tablettákat kap egy sarlatántól, amelyek hamarosan ugyanolyan függővé teszik, mint fiát a heroin. Harry a barátnőjével, Marionnal és a barátjával, a fekete bőrű Tyrone-nal ezenközben nagy ívű kábítószer-kereskedésbe kezd, amely eleinte működik is. A kezdeti sikerek után azonban megtorpan az üzlet, s Harryéknak most már az is nehézséget okoz, hogy a maguk adagját megszerezzék. Sötétebbnél sötétebb ügyletekbe keverednek, s hiába áltatják magukat azzal, hogy akármikor le tudnának állni, az álom nemsokára rémálommá válik…
E könyv lapjain Selby első nagy műve, az Utolsó letérő Brooklyn felé szereplőinek gyermekei adnak egymásnak találkát, akik ugyanazon a helyszínen, de – ha lehet – még kilátástalanabb életet élnek, mint szüleik az ötvenes években. Harry és társai az egyre gyorsabban lefelé tekeredő spirálban görcsösen ragaszkodnak a majdani szebb élet reményéhez, ahhoz az „amerikai álomhoz”, amelyről az egyik új kiadáshoz készült előszavában maga a szerző is azt állítja, hogy talán lehetetlen rekviemet írni hozzá, mert még az előtt elpusztítja az embereket, hogy meggyászolhatnák kimúlását. A regényből a szerző közreműködésével Darren Aronofsky készített nagy sikerű és sok vitát kiváltó filmet.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

„Harry és Tyrone most már együtt ment… mert egy magányos ember nyílt felhívást jelentett arra, hogy megfosszák a narkójától meg az életétől. Mindenki úgy nézett ki, mint a pézsmapatkány, és úgy szaglott, mint a bűzös borz, a sajátos és mindent elnyomó narkómegvonásszag átjárta a ruhákat meg a fagyos levegőt. Harry és Tyrone eleinte a pusztulás peremén maradt, a romos épületek tábortüzeit távolról nézték, de egyre mélyebben be kellett hatolniuk a nyomorba, hogy kielégítsék szükségleteiket, mert ez lett életük első számú célja. Eleinte bizonytalanul és félénken törtek be, de aztán az óvatosság mellé rámenősség is társult, mert felismerték, hogy a lehető leggyorsabban kell eljutniuk az események színhelyére, mielőtt még senkiföldjévé válna, ahol csak üres zacskók, törött palackok, öntudatlan testek és néha hullák hevernek. Automatikusan meg kellett ragadniuk minden lehetőséget, mert a betegségük parancsolt, ők meg engedelmeskedtek, és csak egy kis részük próbált meg ellenállni, de ezt a részt olyan mélyre ásták el magukban, hogy nem tűnt másnak, mint egy előző élet ősi álmának. Csak a pillanat telhetetlen és tébolyult szüksége befolyásolta az életüket, és ez a szükség osztogatta a parancsokat.”