Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Led Zeppelin - Whole Lotta Led - ,  ,

, ,

Led Zeppelin - Whole Lotta Led

Eredeti cím: Whole Lotta Led: Our Flight with Led Zeppelin
Fordította: Göbölyös N. László

Kategória: zene,
Terjedelem: 271 oldal
Ár: 3800 Ft
ISBN-szám: 963-7448-32-2
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Többszörösen párhuzamos életrajzot, többszörös kordokumentumot kap kezébe a magyar rock-bolond. A máig felmérhetetlen hatású Led Zeppelin történetének jól ismert és eddig ismeretlen eseményei, a négy muzsikus emberközeli portréi, az 1970-es évek nagy rock-sikertörténetének háttere mellett kibontakozik előttünk egy rajongó fiatalember sztorija, aki átlagos szörfmániás kaliforniai kamaszból válik a rock, és ezen belül is előbb az „elődzenekar”, a Yardbirds, majd a Led Zeppelin hívévé, és aki a hullámlovaglás szenvedélyét egy idő után felcseréli a koncertfotózás nem kevésbé izgalmas és kockázatos passziójára. Közben felidéződnek a hippikorszak évei, a nagy fesztiválok és a vietnami háború, a diákmozgalmak időszaka, később pedig a Watergate-ügy morális sokkja és a rock ártatlanságának végső elvesztése. Így válik Ralph Hulett és Jerry Prochnicky könyve nem is titkoltan szubjektív történelemmé, amelyben a Led Zeppelint a szerzők szemén keresztül látjuk, a szerzők fülén keresztül halljuk, és a zenekar tagjainak, környezetének nyilatkozatai, a korabeli kritikákból vett idézetek mellett ugyanolyan hangsúlyt és rangot kapnak a személyes, néha elfogult, máskor nagyon is tárgyilagos érzések, vélemények.
Miközben kirajzolódik előttünk a korszak nagy rock-koncertjeinek rituáléja, amelyből sajnos a magyar fiatalok kimaradtak, és a rajongó természetrajza is, Hulett és Prochnicky megpróbál helyre tenni az együttessel kapcsolatos kétes legendákat, különös mítoszokat – a zene mellett külön figyelmet fordítanak az egyes lemezborítók születésére is –, és többé-kevésbé választ kapunk arra, hogy miért éppen két, magát minden helyzetben feltaláló londoni stúdiózenész és két „vidéki” őstehetség (meg egy kiöregedett pankrátor és kidobólegény) találkozásából jött létre a rock e korszakos csodája.

Göbölyös N. László
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

Az 1960-as évek „aranynégyese”, a Beatles maga volt az ártatlan frissesség, a pimasz lázadás, a játékos humor, amit azért komolyan kellett venni.
Az 1970-es évek aranynégyesét már úgy emlegették, hogy Page, Plant, Jones és Bonham. A Led Zeppelin megjelenésével a beatzenéből végleg rock lett, és felnőtté vált. A zenekar ugyanakkor a címkék (hard rock, heavy metal, electric blues…) ellenére ellenállt minden skatulyázásnak. Zsenialitásuk abban állt, hogy mindezen elemek mellett játszi könnyedséggel bántak az angol népzene, a reneszánsz, a country motívumaival, bele tudták szőni dalaikba a szimfonikus hanghatásokat és a misztikus keleti hangokat is, de mindent a maguk képére formáltak, és amikor egy dal megszólalt, ugyanolyan homogén egésszé vált, mint az ő négyesük.
És ők voltak azok, akik a lemezen megjelent dalokat először tekintették csupán vázlatoknak, nyersanyagnak, amelyekből a koncerteken újabb és újabb rejtett kincseket hoztak a felszínre. Így vált a Whole Lotta Love, a Dazed and Confused, a Since I’ve Been Loving You, a Stairway To Heaven, a No Quarter vagy a Kashmir a XX. század zenei kincsének részévé.
A Led Zeppelin körül számos titokzatos, baljós legenda kering, amelyekbe annak idején a szenzációra éhes sajtó élvezettel belekapaszkodott. Rock-Babilónia híres-hírhedt lakóinak tekintették, sátáni cimborasággal vádolták őket. A félelmetes szárnyalást iszonyú mélypontok, tragédiák követték – mintha ők maguk lettek volna az utolsó Zeppelin, a lángok martalékává lett Hindenburg, amelynek rajza ott volt első két albumuk borítóján.
Az imázs, a pletykák azonban a mulandóság részei. Ami marad, és ami ugyanaz marad, az a dal. Az a 78 dal.