Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Pink Floyd - Echoes - POVEY, Glenn

POVEY, Glenn

Pink Floyd - Echoes

Eredeti cím: Echoes: The Complete History of Pink Floyd
Fordította: Wolf Péter

Kategória: albumok, zene,
Terjedelem: 368 oldal
Ár: 11900 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-030-1
Kiadás éve: 2008

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Glenn Povey karrierje több szálon összefonódik a Pink Floyd történetével. Az Echoes szerzője alapította ugyanis a Pink Floyddal foglalkozó legelismertebb magazint, a Brain Damage-et, melynek kiadásában 1985 és 1993 között szerkesztőként is közreműködött. A Brain Damage ma már kizárólag internetes formában működik, ám Poveynek az együttes pályafutásával foglalkozó újságírói munkája, a zenekar tagjaival készített számos interjúja, valamint más rajongókkal ápolt kapcsolata lehetővé tette, hogy mindenki másénál jelentősebb anyagot halmozzon fel az együttesről.
Ennek eredményeként született meg az 1997 novemberében kiadott Pink Floyd: In the Flesh című kötet, melyet Povey a Brain Damage-nek ugyancsak gyakran dolgozó, gyógyíthatatlan Pink Floyd-rajongóval és gyűjtővel, Ian Russell-lel együtt készített.
Az elismerten magas színvonalú zenetörténeti gyűjtőmunka mellett Povey koncertszervezőként és promóciós ügynökként is ismert személyiség. 1993 óta olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Hawkwind, a Pretty Things és a Porcupine Tree. Ezenkívül részt vállalt a Canterbury Fayre rockfesztivál promóciójában is.
Nem hagyott fel azonban az újságírással sem. A Pink Floydról számos cikket írt a Mojo és a Record Collector magazinoknak, az együttes első megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából pedig újra rendszerezte anyagait, és megírta a Pink Floyd minden eddiginél részletesebb történetét: az Echoest.
A kötetet eredetileg ugyancsak Povey saját kiadói cége, a Mind Head Publishing jelentette meg.

A Pink Floyd nem csupán egyike volt a rockzenét előbbre mozdító, s azt valódi kulturális, majd modern művészeti jelenséggé nemesítő zenekaroknak. Pszichedelikus, elektronikus kísérleteikkel kétségtelenül megreformálták a rockkoncerteket. A külön keverőpult mögül irányított – esetükben háromszázhatvan fokos – hangkép, a színpompás fényjátékok, a modellekkel, vetítéssel tarkított színpadi show, a roppant hangerő ma szinte minden magára valamit is adó aréna-együttes élő produkciójához hozzá tartozik. Leghíresebb lemezeik, többek között a Dark Side Of The Moon és a The Wall az évtizedek során számtalan előadó zenei irányultságára hatottak.
Az ő rendkívüli pályafutásukat követi végig a cambridge-i kezdetektől az osztatlan világsikeren át a felbomlásig Glenn Povey alapos kutatásokkal alátámasztott, monumentális, képekkel, koncertbeszámolókkal, számlistákkal, visszaemlékezésekkel dokumentált kötete.

 
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek

A Pink Floyd története – a hatvanas évek kis templomokban tartott fellépéseitől a több millió példányban fogyó albumokig és a világszerte teltházas arénakoncertekig – egyike a rock legendáinak.
E rendkívüli részletességgel megírt kötet, amelyet az olvasó most a kezében tart, a Pink Floyd teljes pályafutását végigköveti a kezdetektől az első lemez kiadásának negyvenedik évfordulójáig, vagyis 2007-ig. A zenekar történetének aprólékos ismertetésén kívül tartalmazza még a tagok egyéni életrajzait az 1962-től datálható, Pink Floyd előtti próbálkozásoktól egészen napjainkig.
Az Echoes ezenkívül elsőként adja közre a Pink Floyd valamennyi koncertjének, televíziós és rádiós fellépésének alapos kutatómunkával összeállított kronológiáját és számlistáit, valamint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban megjelent lemezek diszkográfiáját.
A ritka és korábban kiadatlan fényképekkel és rajzokkal illusztrált album bemutat még az együttes történetének különböző korszakaiból származó plakátokat, hirdetéseket, szórólapokat és jegyeket is – ekképp egész egyszerűen a Pink Floydról szóló legátfogóbb beszámoló a könyvpiacon.