Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 395

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 438

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 440
PORTER Lewis: John Coltrane - on-line megrendelhető
Újdonságok hírcsatorna
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/www/minicsomag/cartaphilus_hu/Katalogus/teljes0.php on line 656
Cartaphilus Könyvkiadó

John Coltrane - PORTER, Lewis

PORTER, Lewis

John Coltrane

Eredeti cím: John Coltrane: His Life and Music
Fordította: Szántai Zsolt

Kategória: zene,
Terjedelem: 449 oldal
Ár: 4980 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-93-5
Kiadás éve: 2007

John Coltrane - PORTER, Lewis megrendelése

Fülszöveg:

Coltrane életrajzát olvasva először megdöbbenünk, milyen félelmetesen rövid idő állt a rendelkezésére, hogy szinte minden elemében megújítsa egy korszak zenei nyelvezetét, teljesen új irányba fordítva a jazz fejlődését.
Második reakciónk, hogy próbáljuk tetten érni a pillanatot, amikor a zenélés hagyományos, biztonságosnak tűnő formáit feladva valami szokatlant hoz létre, s ebben nem bizonytalanítja el az esetleges kedvezőtlen kritikai visszhang, a közönség egy részének idegenkedése.
Mert Coltrane zenei útkeresésére a közönség és a kritika is mindvégig rendkívül szélsőségesen reagált. Sokan utasították el, mások viszont szinte vallásos áhítattal tekintettek művészetére és személyiségére. Ő mégsem öltötte magára a meg nem értett zseni pózát, s bár játékát gyakran illetik a „haragos”, „zaklatott” jelzőkkel, személyiségéből szinte teljességgel hiányoznak ezek a vonások.
Nyugodjunk bele, hogy egy rendkívül alapos, Coltrane művészi fejlődésének szinte minden lényeges mozzanatát rögzítő pályakép alapján sem ismerhetjük meg a korszakalkotó művésszé válás receptjét. Nem sikerül megragadnunk azt a pillanatot, amikor kiváló szaxofonosból stílusteremtő művésszé válik, akit csak utánozni lehet, meghaladni aligha.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

Nem bolondult úgy a nőkért, mint én meg Philly Joe Jones. Ő a zenéért bolondult, a muzsika volt a mindene, és ha játszott, azt sem vette volna észre, ha egy nő anyaszült meztelenül állt volna elé.

(Miles Davis)


Az egyik klubkoncerten egy nő az esernyője kampós végével megpróbálta elkapni John karját, miközben ő a kvartettel játszott a színpadon. Meg tudtam volna ölni azt a nőt! Ráadásul a szett után odament Johnhoz, és leszidta, hogy ilyen hangos, őrült zenét játszik, de John végtelenül kedves és megértő volt vele.

(Anthony Braxton)