Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

A rettenet sisakja - PELEVIN, Viktor

PELEVIN, Viktor

A rettenet sisakja

Eredeti cím: Шлем ужасa
Fordította: Bratka László

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 240 oldal
Ár: 2200 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-202-2
Kiadás éve: 2011

A rettenet sisakja - PELEVIN, Viktor megrendelése

Fülszöveg:
Különös hősök Pelevin könyvének szereplői. Nevezhetnénk őket börtönlakóknak vagy számkivetetteknek. Foglyai egy furcsa, titokzatos világnak. Még azt sem tudjuk, hogy ez a világ valós-e vagy virtuális. És abban sem vagyunk biztosak, hogy tényleg létezik, vagy csak az ő tudatukban van. A kékesen villódzó monitoron és a neten, ahol egymással beszélgetnek. Emberi hang nem hallatszik közöttük, csupán a chat mondatai sorjáznak egymás után.
Vajon megtalálják-e egymást? És kijutnak-e az önmaguk alkotta vagy a képzelet létrehozta börtönükből? Megtalálják-e helyüket a – nem csak írói – fantázia szülte valóságban és az igaziban is, mert mindkettőben szinte eszelősen keresik a választ a legfontosabb kérdésre. A helyszín állandón változik, ahogy a modern elektronika is kézzelfogható közelségbe hoz mindent, amit korábban megteremtettek. Megértjük-e a régiek, leegyszerűsítve az emberi civilizáció üzenetét, segít-e ebben a modern technika? És ami a fő, képesek leszünk-e mindezt hasznosítani? Nem csupán a mindennapi gyakorlat, hanem a lélek, a magatartás szintjén. Elérhetjük-e egymás kinyújtott kezét, nemcsak a virtuálisat, de az igazi, meleget és megértést sugalló kezet, amely egyetlen mentsvárunk.
Aki szereti az izgalmas könyveket, s a nyomtatott szóban a hús-vér kalandok mellett a szellemi kihívásokat is kedveli, nosza, gyürkőzzön neki a világhírű orosz szerző könyvének, mert A rettenet sisakjában mind izgalmat, mind kihívást bőségesen talál majd.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

Életünk legszebb kísérői a mítoszok. Az emberiség bölcsőjétől napjainkig, Homérosztól a középkor legendáin át a monumentális Csillagok háborújáig. Mítoszokból áll össze történelmünk, de személyes életünk is, melynek során nemcsak átértelmezzük a korábbi mítoszokat, magunk is újakat teremtünk. Bennük csúcsosodik ki a tudásunk létünkről, önmagunkról. Aki a mítoszok világába pillant, lényegében tükörbe néz.
Thészeusz és Ariadné keresi a kiutat a krétai palota folyosói között, Rómeó és Júlia próbál makacsul kitörni a szerelem és az előítéletek labirintusából. Valami hasonlót teszünk mi is nap mint nap. Megküzdünk az ismeretlennel, sarkunkban a Minótaurusz vad lihegésével. Az ősi és újjáteremtett mítoszok fejezik ki vágyainkat és félelmeinket, keserítenek el és adnak bíztatást, riasztanak a maguk mélységeivel vagy vigasztalnak a happy end reményével. Akár az irodalom…
Viktor Pelevin hősei révén a mítoszok világával néz szembe. A mítoszalkotó gigászi elődöknek járó elismeréssel, de az újjáteremtés igényével, iróniájával kell versenyre velük. Hogyan jelennek meg legendáik az életünkben? S miképp köthetők modern, kommunikáció behálózta világunkhoz?
Szereplőinek kalandjai egyszerre fizikálisak és szellemiek. Titkok veszik körül őket, a szellem, a vallás, a lélek titkai. Pelevin felhívja a regény szereplőit, fejtsék meg ezeket. A létezés filozófiájával szembesülnek – nem száraz tételekben, hanem nyelvileg is bizarr, fordulatos cselekményben. Persze gondolataik nem járnak ilyen magasságokban, a chat világa, a modern kor nyelvhasználata más. Egyszerűen csak keresik a kiutat a labirintusból. Mindegy nekik, hogy az a halálból való újjászületés vagy az üdvözülés jelképe. Vagy egyszerűen életünk lényege, lecsupaszítva a rárakódott sallangoktól, de megőrizve a szép mesét.