Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Harcosok klubja - PALAHNIUK, Chuck

PALAHNIUK, Chuck

Harcosok klubja

Eredeti cím: Fight Club
Fordította: Varró Attila

Kategória: film,
Terjedelem: 243 oldal
Ár: 2800 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-59-1
Kiadás éve: 2007

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

„Műveim az igékre épülnek, nem a melléknevekre” – nyilatkozta az első regényéből készült Harcosok klubja filmbemutatójakor az akkor 37 esztendős Chuck Palahniuk. David Fincher azóta kultikussá vált thrillerének ismeretében aligha meglepő ez a kijelentés: Hollywood történetében kevés kiemelkedő filmadaptáció készült, amelynél az alapregény és feldolgozás között ennyire csekély a különbség – és nem csupán tartalmi, hanem stiláris tekintetben is. A jelenleg kilencedik regényénél járó oregoni író 1997-es sikerkönyve és Fincher két évvel későbbi játékfilmje ugyanazzal a lendülettel száguld fordulatról fordulatra az apokalipszist ígérő végkifejlet felé, lélegzetvételnyi jeleneteik bravúros nyelvi lelemények sortűzéből komponált anarchista indulók. Meseviláguk brutális nagyvárosi legendák és extasy-s lidércnyomások határzónája – egy álmatlanságban szenvedő, névtelen yuppie totálisan megbízhatatlan szemszögéből ábrázolva. Palahniuk áramvonalasra szálkásított prózája színtiszta izom, amelyről az utolsó csepp zsírt is leégette a szerző kíméletlen, szarkasztikus látásmódja: a Harcosok klubja az ezredforduló dühének reakciója Camus egzisztencialista Közönyére. Bret Easton Ellis az X-generáció Don DeLillo-ját üdvözölte Palahniukban, művét az angolszász irodalomkritika többek közt macsó pornográfiának, a 90-es évek Karamboljának, sőt a minimalizmus A nagy Gatsby-jének nevezte – a Harcosok klubját ennek ellenére is szinte lehetetlen egyetlen irányzathoz vagy műfajhoz kapcsolni. Egyszeri, öntörvényű alkotás, amely egyedül saját, néhány pontból álló szabályrendszerét követi.

Varró Attila


„Tyler a plafonról lógó villanykörte alá lép, körülveszi a sötét pincemély és a falak mentén pislákoló ötven éhes szempár. Belekezd a szabályzatba:
– A harci klub első szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról. – Leheletnyi csend. – A harci klub második szabálya: senkinek egy szót sem a harci klubról.
Én úgy hat évig ismertem az apámat, de már nem emlékszem rá. Hatévente új életet kezdett egy új városban, egy új feleséggel. Egyetlen saját családja sem volt, mindegyiket csak lízingelte.
A harci klub olyan férfiakból áll, akiket nők neveltek fel.
Tyler körbenéz a csupasz villanykörte fényénél, és az éjfél-elmúlt sötétségben fokozatosan testet öltenek a harcosok. Tovább sorolja a pontokat: a küzdelem párokban zajlik, egyszerre egy pár harcol, ing és cipő nélkül, amíg az egyik fél feladja, vagy harcképtelenné válik.
– Végül a hetedik szabály – kiáltja Tyler. – Akinek ez az első éjszakája, harcolnia kell.”