Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Háborús napló - ORWELL, George

ORWELL, George

Háborús napló

Eredeti cím: Wartime Diaries
Fordította: Tóth Dániel

Kategória: szépirodalom, történelem
Terjedelem: 217 oldal
Ár: 2400 Ft
ISBN-szám: 963-9303-65-8
Kiadás éve: 2002

Háborús napló - ORWELL, George megrendelése

Fülszöveg:

„1940. VI. 17. A franciák letették a fegyvert. Ezt a tegnap esti rádióhírekből sejteni lehetett, sőt már abból is, hogy nem tudták megvédeni Párizst, pedig ha valahol, hát ott lett volna esélyük rá, hogy megállítsák a német tankokat. Stratégiai szempontból most minden a francia flotta sorsán múlik, amiről viszont még semmi hír. (…)
A francia kapituláció jócskán felborzolta a kedélyeket, mindenki erről beszél.
– Hál’istennek, nekünk még épségben megvan a hadiflottánk! – hallani mindenütt. A metrókocsiban egy félrészeg skót gyalogos, első világháborús érmekkel a mellén, hazafias szónoklatot tartott, ami látható tetszést aratott az utasok körében.
Az esti lapokat ma úgy elkapkodták, hogy csak a negyedik próbálkozásra sikerült szereznem egy példányt.
Újabban, ha kritikát írok, írógéphez ülök, és piszkozat nélkül nyomban legépelem. Alig fél éve még gondolni se mertem volna ekkora vakmerőségre, és sose hittem, hogy valaha is képes leszek rá. Mindent, amit korábban írtam, legalább kétszer másoltam le, a könyveimet pedig háromszor, sőt némely fejezetet akár ötször vagy akár tízszer is. Nem mintha mostanában könnyebben menne az írás, csak már nem érdekel annyira – a lényeg, hogy megjelenjen, és hozzon egy kis pénzt a konyhára.
Ez a hanyatlás is nyilván a háború kontójára írható.
A kanadai követségnél ma nagy csődület fogadott, amikor elmentem a beutazási feltételekről érdeklődni, mivel G. Kanadába akarja átküldeni gyerekét. A 16 és 60 év közötti felnőttek nem hagyhatják el az országot, kivéve a gyerekes anyákat. A hatóságok láthatóan próbálják elejét venni a pánikszerű menekülésnek.”
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„1940. VIII. 16. A dolgok láthatóan rosszul mennek Szomáliföldön, Egyiptom felé onnan várható az oldaltámadás. A Csatorna felett tömeges légi csaták dúlnak, ha a hírek igazak, elképesztő német veszteségekkel. Csak tegnap állítólag 145 német gépet lőttek le. (…)
London belvárosának is alighanem jót tenne már egy komolyabb légitámadás, hogy végre észhez térjenek az emberek. Jelenleg teljes a zűrzavar, a teherfuvarozás kivételével minden közlekedést leállítottak anélkül persze, hogy bármi hathatós óvintézkedést tettek volna. Ha a szirénák megszólalnak, az első 15 másodpercben óriási a zűrzavar: sípszó, kiabálás a gyerekekkel, hogy menjenek le az óvóhelyekre, azután kis idő múlva mégis kirajzik a tömeg az utcára, hogy kíváncsian bámulja az eget. Látnivaló, hogy nappal az emberek vonakodnak levonulni az óvóhelyekre, amíg csak nem hallják a bombák robaját. (…)
Kedden és szerdán két pompás napot töltöttünk Wallingtonban; nem olvastunk újságot és a háború szóba se került. A helybeliek épp a zabot aratták, és magunkkal vittük Marxot is nyulat hajtani; nem hittem volna, hogy ilyen fürge. Már-már visszatért gyerekkorom letűnt világa – ki tudja, talán utoljára. (…)”