Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Szívjószág - MÜLLER, Herta

MÜLLER, Herta

Szívjószág

Eredeti cím: Hertzier
Fordította: Nádori Lídia

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 264 oldal
Ár: 2700 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-190-2
Kiadás éve: 2011

Szívjószág - MÜLLER, Herta megrendelése

Fülszöveg:
Adina holtan találja egyetemi évfolyamtársnőjét a kollégiumi szobában. Úgy tűnik, öngyilkos lett. Adina azonban megtalálja a naplóját, és gyanakodni kezd, így kerül Edgar, Kurt és Georg társaságába, akik gyilkosságról beszélnek. Tőlük kapja a tiltott, külföldről behozott könyveket is, és hozzájuk hasonlóan verseket kezd írni.
Olyan országban, amelynek minden második polgára a titkosszolgálat munkatársa, mindez nem maradhat sokáig észrevétlen. Adinát és társait Pjele százados veszi kezelésbe: mindennapos zaklatásnak teszi ki őket és családjukat. Négyük közül hárman hagyják el az országot, de addigra mindegyiküket felőrli a diktatúra, amelynek emlékképeitől képtelenek lesznek szabadulni.

Herta Müller önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye a diktatúra mindennapjainak pontos, költői látlelete. 1994-ben jelent meg először Németországban. A Lélegzethinta és A róka volt a vadász után a Szívjószág Herta Müller harmadik magyarul megjelenő könyve.

„Anyám a korai vonattal jött a városba. Még a vonaton bevett egy nyugtatót, és az állomásról egyenesen a fodrászhoz ment. Életében először ment fodrászhoz. A kiutazás előtt levágatta a copfját.
De miért, a copfod a tiéd, mondtam neki.
Enyémnek enyém, de nem Németországé.
Ki mondta.
Rosszul bánnak azokkal Németországban, akik viszik a copfjukat, mondja anyám. Nagyanyádét majd én vágom le. A mi fodrászunk meghalt. A városi fodrásznak nem lenne türelme hozzá, nem bír nyugton ülni a tükör előtt. Oda kell kötöznöm a székhez.
Tombolt a szívem, mondta anyám. Egy öregember vágta le a copfomat, könnyű kézzel csinálta. A fiúnak meg, aki megmosta utána a hajamat, súlyos volt a keze. Összerezzentem, amikor közeledett az olló. Olyan volt, mint az orvosnál.
Anyám tartóshullámot csináltatott. Nem tette föl a fejkendőjét, pedig hideg volt, hogy lássam a loknikat. A levágott copf nála volt egy műanyag zacskóban.
Magaddal viszed-e, kérdeztem.
Vállat vont.”