Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

A róka volt a vadász - MÜLLER, Herta

MÜLLER, Herta

A róka volt a vadász

Eredeti cím: Der Fuchs war damals schon der Jäger
Fordította: Nádori Lídia

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 276 oldal
Ár: 2700 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-119-3
Kiadás éve: 2010

A róka volt a vadász - MÜLLER, Herta megrendelése

Fülszöveg:
A 2009-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Herta Müller fiatalon szembesült a Ceauşescu-rezsim elnyomásával. Mivel nem volt hajlandó a Securitate ügynökeként dolgozni, állásából elbocsátották, a titkosszolgálat folyamatosan zaklatta. Már első műveiben keményen bírálta a diktatúrát, Romániában nem is publikálhatott, könyvei cenzúrázatlan formában csak Németországban jelenhettek meg, miután 1987-ben Berlinbe emigrált, ahol azóta is él.

A róka volt a vadász című regény a Ceauşescu-diktatúra utolsó hónapjainak krónikája, és Temesváron játszódik. Mégis attól megrendítő igazán, hogy a történetet végigolvasva tudatosul bennünk: ami a rendszerváltás előtt a szovjet blokk országaiban megtörténhetett, az a világ bármely szegletében újra visszatérhet. A mag a gonosz termékeny talajából egy szép napon ismét szárba szökkenhet, mert az emberek nem változnak, mert megvan a fogadókészség, mert az emberek a fenyegetettség árnyékában, ha kell, mindig és mindenhol megvásárolhatók, mert készen állnak, hogy elárulják egymást és önmagukat.

„Clarának elszorul a torka, rágyújt egy cigarettára, iderendelték?, kérdi a portás, Clara nem teszi el az öngyújtót, a portás felé nyújtja a paklit. A portás bal kezét a telefonon nyugtatja, jobbjával lassan kihúz két szálat a csomagból. Az egyiket a szájába dugja, a másikat egyenruhája bal felső zsebébe. Egyet a szájnak, egyet a szívnek, mondja. Felvillan az öngyújtója, Clarára néz, kihez, kérdi, a füstöt fölfelé fújja, eltűnik a hajában. Clara azt válaszolja: PAVEL MURGUHOZ. A portás lenyom egy gombot, bent van, mondja, cigarettát tartó kezével tárcsázni kezd, kit jelenthetek, kérdi. Clara azt mondja, CLARÁT. A portás bal felső zsebéből úgy áll ki a cigaretta, mint egy mutatóujj, milyen Clarát, mire Clara így felel: MURGU elvtárs tudni fogja.”