Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Kék, mint a jazz - MILLER, Donald

MILLER, Donald

Kék, mint a jazz

Eredeti cím: Blue Like Jazz
Fordította: Bremzay Katalin

Kategória: film,
Terjedelem: 280 oldal
Ár: 2900 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-054-7
Kiadás éve: 2008

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Donald Miller úgy bánik a szavakkal, akár a zenész a hangszerével, gyönyörű, felemelő, szívet melengető szólót improvizál. Önéletrajzi esszéiben brutális őszinteséggel, és nemcsak másokon, de önmagán is nevetni tudó humorral ír az életről, szeretetről, hitről, barátságról. Magával ragadó személyes stílusban és meglepő, eredeti hangnemben teszi fel önmagának a lélek nagy kérdéseit, és keresi rájuk a válaszokat. Saját történetét és hitkeresését meséli el úgy, hogy közben az az érzésünk, ha találkoznánk, ő is szívesen meghallgatná a mi beszámolónkat. Nem az a célja, hogy meggyőzzön bennünket nézeteiről, vagy hogy ránk erőltesse az általa megtalált válaszokat, hanem hogy bennünket is keresésre, „saját dalunk éneklésére” bíztasson. Miller önmaga sem gondolta, hogy ezt a könyvet valaha kiadják, így minden takargatás vagy szépítgetés nélkül tárja fel benne a lelkét – mintha a legjobb barátjához vagy csak önmagához-önmagában beszélne. Őszinte, szenvedélyes, nyers és igaz, akárcsak a jazz. Az, hogy a könyvből bestseller lett Amerikában, őt magát lepte meg a legjobban.
„Úgy gondoltam, egyedül vagyok, míg egy reggel felébredtem, és rájöttem, hogy ennél semmi sem áll messzebb az igazságtól.” A dal, amelyet énekelt, sokakban visszhangra talált. Talán azért, mert legalább egyszer mindannyian feltesszük magunknak ugyanezeket a kérdéseket az életről… vagy talán mert ritkán van alkalmunk ilyen akadálytalanul bepillantani egy másik ember szívébe. Ugyancsak elképzelhető, hogy provokatív humora és az képessége tette az amerikai olvasók kedvencévé, hogy a komoly témákat szórakoztató könnyedséggel taglalja. Hallgassuk hát dalát mi is úgy, mint a jó zenét: ne csak a fülünkkel, hanem a lelkünkkel is!

A fordítóVisszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„– Láttam egy természetfilmet a pingvinekről egyik este a tévében. Hatalmas csoportokban vonulnak, lehetnek ötszázan is, ahogy télen együtt úsznak egészen addig, amíg jégbe nem ütköznek. Úgy néznek ki, mint valami rajzfilmfigurák egy Disney-filmből. Mind az ötszázan együtt úsznak, amíg elérik a jégmezőt, aztán egyesével kiugrálnak a vízből, és elkezdenek a hasukon csúszni. Csapást képeznek a jégen, ahogy csúsznak a hasukon, ezért szép sorban követik egymást. Azt hiszem, ezt több napig csinálják.
– Napokig csúsznak a hasukon? – kérdezte Tony.
– Napokig – mondtam.
– Miért?
– Nem tudom – vallottam be. – Egy idő után abbahagyják a hason csúszást, nagy kört formálnak, és elkezdenek furcsa hangokat hallatni. Így keresnek társat. Tiszta őrület. Olyan, mint valami éjszakai pingvinbár, mint egy diszkó.
– Aztán mi történik? – kérdezte Tony nevetve.
– Pingvinszex – mondtam.
– Pingvinszex?
– Igen. Pingvinszex. Teljes képernyőn a tévében. Úgy éreztem magam, mintha állatpornót néznék.
– Milyen volt?
– Nem túl izgalmas. Elég kiábrándító.
– És mégis mi köze van a pingvinek szexuális életének a te Istenbe vetett hitedhez?”