Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Ember és kutya - LORENZ, Konrad

LORENZ, Konrad

Ember és kutya

Eredeti cím: So kam der Mensch auf den Hund
Fordította: Sárközy Elga

Kategória: felnőtt ismeretterjesztés
Terjedelem: 229 oldal
Ár: 1700 Ft
ISBN-szám: 963-9303-23-2
Kiadás éve: 2001

Ember és kutya - LORENZ, Konrad megrendelése

Fülszöveg:
„De előbb ejtsünk néhány szót a jutalomról és a büntetésről. Széles körben elterjedt tévedés, hogy az utóbbi hatásosabb, mint az előbbi. Sok nevelési folyamatnál, főként ami a szobatisztaság elérését illeti, legjobb, ha egyáltalán nem is kerül sor a »büntetendő« cselekmény elkövetésére. Ha például a körülbelül három hónapos kutyát az ólból magunkhoz vesszük a szobába, tanácsos az első órákban állandóan szemmel tartani, és mihelyt nekikészül, hogy akár folyékony, akár szilárd halmazállapotú corpus delictit produkáljon, tüstént szakítsuk félbe ez irányú tevékenységét. Vigyük ki a lehető legsebesebben a szabadba, mégpedig – és ez nagyon fontos – mindig ugyanarra a helyre. És ha aztán ott megteszi, amit tennie kell, akkor úgy dicsérjük és bámuljuk meg, mintha a világ legnagyobb hőstettét vitte volna végbe. Ilyen bánásmód mellett a kutyakölyök elképesztően hamar megérti, hogy mire megy ki a játék. És ha ráadásul még pontos időhöz is kötjük a »levegőzést«, rövidesen nem akad többé semmi eltakarítanivalónk.”

„Beléptem a kapun, de mielőtt időm lett volna becsukni magam után, Bully hangos ugatással nekem rontott. Ekkor azonban felismert, meghökkent, egy pillanatra zavarba jött, majd ismét rázendített, kitolakodott mellettem a kapun, kirohant az utcára, egyenesen a szemközti szomszéd háza elé, ahol is dühöngve tovább ugatott, mintha eredetileg is ezt »tervezte« volna.”

„A kutya elég nyiszlett volt, és nagyon gyáva, a macska erős és bátor. Sokkal idősebb is lehetett a kutyánál, nyilván már a kölyök iránt is enyhén anyai színezetű érzelmeket táplált. Nemcsak játszottak egymással, hanem mindkettő igen nagyra becsülte a másik társaságát is, úgyhogy gyakran lehetett látni, amint együtt sétálnak a kertben vagy a falu főutcáján. Ez a furcsa állatbarátság a végső, döntő próbát is kiállta.”Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Egy szép napon azonban mindkét eb szempontjából módfelett kínos és meglepő esemény történt: a kerítés alapos javításra szorult, s e célból egy részét lebontották. A hegynek fel vezető tizenöt méteren megvolt, a Duna felé eső fél hosszon hiányzott. Bully meg én fentről lefelé baktattunk a főutcán. A spicc persze már messziről észrevett bennünket, és morogva, izgalomtól remegve várt a kert legfelső sarkában. Először, mint mindig, helyhez kötött szópárbaj bontakozott ki a kerítés végénél, aztán mindketten nekilódultak a szokásos frontális száguldozásnak a palánkon innen és túl. Ám rémület: túlhaladtak azon a ponton, ahonnan kezdve a kerítés hiányzott, de a hiányt már csak akkor észlelték, amikor a kert alsó végében, vagyis az újabb szópárbaj előírásos helyén kikötöttek. És íme, ott állt a két hős, égnek meredő szőrrel, vicsorgó fogakkal, a kerítés meg sehol! Egy csapásra elnémult az ugatás. Tétováztak vajon, eltűnődtek? Nem! Egy kutyaként fordultak sarkon, szoros párhuzamban visszavágtattak a kertnek abba a részébe, ahol még állt a kerítés, és őrjöngő dühvel ugattak tovább.”