Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Rossz anyák kézikönyve - LONG, Kate

LONG, Kate

Rossz anyák kézikönyve

Eredeti cím: The Bad Mother's Handbook
Fordította: Lázár Júlia

Kategória: szépirodalom, szórakoztató irodalom
Terjedelem: 304 oldal
Ár: 3900 Ft
ISBN-szám: 978-963-2660-14-1
Kiadás éve: 2009

Rossz anyák kézikönyve - LONG, Kate megrendelése

Fülszöveg:
1997, Anglia: megválasztják Tony Blairt. Egy ország siratja Diana hercegnőt. És minden megváltozik Charlotte, Karen és Nami életében. Egy aprócska, északi bányászfaluban járunk, Lancashire-ben, gyárak és vörös téglás sorházak között. A falu másik oldalán a mocsár. Mindenki ismer mindenkit, van templom, közösségi ház, két kocsma, üzlet, mosoda, újságos. „Nem tartozom ide. Fogalmam sincs, hova tartozom. Talán egy másik bolygóra.” – gondolja Charlotte. Ki ne élt volna át hasonlót? „Tudom, hogy a nevem Charlotte, a korom tizenhét, de rosszabb napokon itt meg is áll a tudományom.” Charlotte a rég bezárt tárnák fölött lakik harminchárom éves anyjával és nyolcvanéves nagyanyjával. A három nő élete átível az egész huszadik századon, és miközben szinte ki sem lépnek szűk közegükből, kiutat keresnek és mutatnak egymásnak az emberi élet tekervényes útvesztőjéből, melynek mindegy, hogy az egész bolygón át űz újabb kalandokra valakit, vagy a röghöz kötött testben élő szellemet csábítja, kísérti újra meg újra.
A szerző, Kate Long a szépirodalom és a lektűr kellemes határán billegve írta meg bestsellerét, melyet a 2004-es első kiadást követően 22 nyelvre fordítottak le, majd tévéjátékot forgattak belőle, és a BBC 4 hangjáték formájában is közvetítette. A lelkes nézők, hallgatók magukra ismerhettek a brit alsó középosztályt képviselő figurákban, mert levelekkel bombázták a szerzőt, sőt a regényben ábrázolt faluból származó utcatáblát küldtek neki postán, vagy egy-egy regénybeli tárgyat, például Nami titkokat őrző, kedvenc bádogdobozát.
Kate Long sokat tud az emberi lélekről, és leginkább az emberi kapcsolatok érdeklik. A hatások és ellenhatások. Hogyan tanulunk vagy nem tanulunk elődeink vagy a magunk hibáiból. A szerző nem fél a tragikumtól, regénye egészében mégis vidám és bizakodó. A Rossz anyák kézikönyve nem gyermeknevelési szakkönyv, de önmagáról mindenki megtudhat belőle valamit.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Körülbelül fél óra múlva rendesen beindultak a fájások.
– Fáj, de kibírható – mondtam Danielnek, aki a Times keresztrejtvényét olvasta hangosan. – Meg kell mondanom, a szülés eddig rettenetesen unalmas.
– Én a helyedben nem panaszkodnék! – morogta, és elgondolkodva rágta a golyóstollát. – Akárhányszor szülést láttam a tévében, az mindig rettenetes volt. Iszonyú erővel szorongatták az ágy rézalkatrészeit, ahol csak tudták, és sikoltozva hányták-vetették magukat. Talán magasabb a fájdalomküszöböd. Növényi termés, négy betű, mi az?
Egy óra múlva, mire a bába megint megvizsgált, már kellően rosszul éreztem magam. Daniel újra fölszívódott, én egy vese alakú tálba öklendeztem, és nyögtem.
– Most már nagyon fáj. Kaphatok valami fájdalomcsillapítót?
– Szépen halad! Már hatujjnyi a méhszáj.
Az ágy melletti táblázatra mutatott, táguló átmérőjű köröket láttam rajta. A legnagyobb jókora tányér nagyságú volt. Nem létezik, hogy tízig kibírom, mit gondolnak ezek, gumiból vagyok én?
– OhhhhhhhhhhhhhhhhHHHHHHHHHHHhhhhhhhhhhhhhhhh – ziháltam nyomorultul, és elborított egy újabb hullám. Csodálatos érzés volt, mikor abbahagyta, ilyen lehet a hurrikán magjában. Tudtam, hogy csak átmenetileg lélegezhetek föl.”