Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Tristessa / A szőke bombázó - KEROUAC, Jack

KEROUAC, Jack

Tristessa / A szőke bombázó

Eredeti cím: Tristessa / Good Blondes & Others
Fordította: Szántai Zsolt

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 140 oldal
Ár: 2500 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-013-4
Kiadás éve: 2008

Tristessa / A szőke bombázó - KEROUAC, Jack megrendelése

Fülszöveg:

Allen Ginsberg narratív meditációként, „egy tyúk, egy kakas, egy galamb, egy macska, egy csivava… és egy elragadó, elragadott drogos nő” leírásaként jellemezte a Tristessa című kisregényt, melyben Jack Kerouac (1922. március 12. – 1969. október 21.) először próbálta elbeszélő formába önteni buddhista életfelfogását.
A Tristessában fellelünk mindent, ami Kerouac prózáját jellemzi és jellemezheti. A spontán, legalábbis annak feltüntetett narrációt, a prózaköltemények módjára áradó, csodálatos mondatokat, a halál és szerelem nyomorúsággal és drogfüggőséggel súlyosbított, mégis felemelő motívumait.
A kisregény mellé e kötetbe még egy, témájában és stílusában némileg elütő, végkicsengésében azonban a Tristessára rímelő novella, A szőke bombázó is bekerült, a két írás ugyanis együtt, egymást kiegészítve a Kerouac írói-filozófiai kiteljesedéshez vezető út első mérföldkövének tekinthető.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

E könyv két olyan, a Dulouz-legendába illeszthető írást foglal magába, amely Jack Kerouac buddhista életfilozófiáját fejezi ki hosszabb vagy rövidebb elbeszélés formájában. A Tristessa egy lerobbant, drogfüggő mexikói prostituált története, akit megszépítenek, szinte túlvilágivá emelnek a magasztos és csodálatos költői leírások, míg A szőke bombázó legfőbb tanulsága: a közönséges testi vonzalmat is felülírhatja az élmény, hogy a vágy amúgy alantas tárgya ugyanannak a lényegnek hordozója – emberi lény.
A sajátosan kerouaci nyelvezet éppúgy élvezetes egy szegényes, mégis meghitt szobabelső, mint a mocskos, nyomorúságos utcák, vagy épp a végtelen amerikai utak, a várakozó feszültséggel teli utazás ábrázolásakor. A történetek témáihoz ugyanis oly magas szintű költői érzékenység és nyelvi, képi tudatosság párosul, amely vitathatatlan, időtlen értéket kölcsönöz Kerouac műveinek.