Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Cody látomásai - KEROUAC, Jack

KEROUAC, Jack

Cody látomásai

Eredeti cím: Visions of Cody
Fordította: Szántai Zsolt

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 581 oldal
Ár: 4980 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-75-1
Kiadás éve: 2007

Cody látomásai - KEROUAC, Jack megrendelése

Fülszöveg:

Sokan, sokszor próbálták írásban rögzíteni az élőbeszéd varázsát, a folyamatot, amelynek során az eleven szavak a gesztusokkal, a sóhajokkal, a testbeszéddel és a kommunikáció többi formájával egyesülve szerves egésszé állnak össze. Jó néhányan próbálkoztak ezzel – és nem is mindenkinek sikerült. Jack Kerouac (1922. március 12. – 1969. október 21.) számára a próza és a vers felszabadított formájának alkalmazása volt az „alapjárat”; ő mindig is fontosabbnak tartotta az érzések, a gondolatok, a spontaneitás kifejezését, mint a formai vagy stilisztikai szabályokat. Írásait eleinte nehezen fogadták el (és be), de végül a beatkultúra térhódításával az örök hobó, a csavargó álmodozó is elnyerte méltó helyét az irodalmi életben. Élete során játszi könnyedséggel hágta át a képletes és tényleges határokat – számára ez volt a természetes. Ráadásul rajta is erőt vett időnként a kísérletező kedv; ebben a regényében – a világhírű Úton folytatásában és kiegészítésében – a szabad próza olyan változatát mutatja be, amely valóban ledönti az irodalmi konvenciók falait.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

„Ez a mű valójában karaktertanulmány, amelyet az Úton hőséről, »Dean Moriarty«-ról készítettem: neve ezúttal »Cody Pomeray«. Szerettem volna megalkotni egy terjedelmes diadaléneket, amelyben a modern spontaneitás módszerével, szabadon áradó szavak segítségével egyesíthetem Amerikával kapcsolatos valamennyi látomásomat.”

Jack Kerouac

A könyv, melyet az Olvasó kezében tart, Kerouac legszabadabb stílusú, legváltozatosabb regénye. Az általa is kísérleti jellegűnek tartott, félig-meddig öntudatlan állapotban megírt anyagban a gondolatok szabadon örvénylenek a középpont, Cody körül. A szövegbe szervesen illeszkednek Kerouac és barátai magnetofonra vett, majd lejegyzett beszélgetéseinek részletei is. Az önálló prózai költeményeknek vagy esszéknek is tekinthető fejezetekre a teljes formai és gondolati szabadság, az érzelmek és emlékek prousti felidézése jellemző.
A kötetet a barát és nemzedéktárs Allen Ginsberg magyarázó, elemző tanulmánya zárja.