Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Az elhagyatottság angyalai - KEROUAC, Jack

KEROUAC, Jack

Az elhagyatottság angyalai

Eredeti cím: Desolation Angels
Fordította: Kepes János, Szántai Zsolt

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 266 oldal
Ár: 2500 Ft
ISBN-szám: 963-7448-07-1
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Jack Kerouac 1922. március 12-én született a massachusettsi Lowellben. Szülei kanadai franciák voltak, akik a jobb élet reményében, a munkanélküliség elől menekültek az Egyesült Államokba. Jack anyanyelve a francia volt, angolul csak hatéves korában kezdett tanulni. Gyermekkorárát beárnyékolta a bátyja, Gérard elvesztése. Ezt a traumát sosem tudta igazán feldolgozni; Gérard alakja, és a borzalmas gyermekkor rémképei számos regényében felbukkannak.
Felnőtt életét furcsa kettősség jellemezte: a kor amerikai értelmiségének és az egyszerű, hétköznapi embereknek a világában egyaránt otthon volt, de mindkettőben idegennek érezte magát. Ha kellett, művelt irodalmárként, kifinomult ízlésű, vallási kérdéseken töprengő entellektüelként sziporkázott, de villámgyors váltással vedlett át alkoholista vasutassá, csajozó stoppossá vagy bort vedelő hobóvá. New Yorkban úgy viselkedett, mint egy francia, Párizsban pedig úgy, mint egy őrült amerikai; Casablancában hűvös britnek tűnt, Londonban temperamentumos kanadai franciának. Éppúgy ismerte az irodalom klasszikusait és modern művelőit, mint a dzsesszt, a vasúti menetrendet vagy azokat a tehervonatokat, amelyekre felkapaszkodva a csavargók utaztak. A nagyvárosi forgatagban emberundora támadt, a magányos hegyek csúcsán társaságra vágyott. Mindenhez értett, de valójában semmihez; mindvégig önmagát kereste, és csak két dolgot szeretett igazán: az Utat meg az írást: hobóélményeinek megörökítését. Regényei kocsmai, félrészeg sztorizások és mesteri, hihetetlenül művelt irodalmárok élménybeszámolóinak furcsa egyvelegei. Az embernek olyan érzése támad, hogy Kerouac vesz egy mély lélegzetet, belekezd a történetbe, és csak mondja, mondja – sokszor azt sem tudni, miről beszél; egy-egy részlet kétségbeejtően homályos, de aztán, amikor a végére ér, miután megpengette lelkünk húrjait, egyszeriben minden letisztul. Ezután már az olvasón a sor, hogy mély lélegzet vegyen, és felsóhajtson: „Hú, ez nem akármi volt, Jack! Már megint kitett magáért, Mr. Kerouac!” Jack negyvenhét évig járta fáradhatatlanul az utat – egészen 1969. október 21-ig. Az önéletrajzi ihletésű Duluoz-ciklushoz tartozó regényben Kerouac felvonultatja a beatnemzedék jellegzetes alakjait, főhőse a korszak hírességei (Allen Ginsberg, Neal Cassady, és a költő Gregory Corso) társaságában száguld végig néhány hónapon és néhány úton. Az irodalmi odüsszeia elemei: végtelen piálások, lázadás és autóstoppok, csajok és tehervonatok, dzsessz, dzsessz, dzsessz, és persze az Út, amelynek végén Jack talán megtalálja a választ a nagy kérdésre: „Hol a vallás és a filozófia, a buddhizmus helye a Beat misztikájában?”
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Amikor fellépett az irodalom színpadára, Kerouac olyan volt, mint a friss levegő, de áradt belőle a mindent elsöprő erő, ősei fájdalma, az éhség és diadalvágy, meg az a hatás, amely alól máig sem szabadultunk, aminek most már örökké a rabjai maradunk.”

Norman Mailer