Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Átutazóban - KEROUAC, Jack

KEROUAC, Jack

Átutazóban

Eredeti cím: -
Fordította: Szántai Zsolt

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 189 oldal
Ár: 2500 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-61-4
Kiadás éve: 2007

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Jack Kerouac 1922-ben, Massachussettsben, szegény kanadai-francia bevándorlócsaládban született. Gyermekkorát és egész életét, később pedig művei témáját és stílusát is meghatározta bátyjának, Gérard-nak elvesztése. Ez a lelki seb sosem gyógyult be; felnőtt korában, amikor időnként alkalma és kedve is lett volna ahhoz, hogy nyugodt, átlagos életet éljen – és hogy beilleszkedjék az irodalmi elit világába, amelyben tehetsége alapján mindenképpen helye lett volna –, Gérard emléke taszította tovább az „Úton”: a hitkeresés ösvényén, és a valóságos utakon, a sínpárok és aszfaltsávok mellett. Eleinte a mindnyájunkat foglalkoztató miértekre keresett magyarázatokat, később azonban már azzal is beérte volna, ha megtalálja önmagát. Szédült, alkoholban pácolt kalandjai során időnként örvénylő folyóban vergődő fuldokló módjára kapott biztosnak hitt fogódzók, a vallás és a család után, de mindannyiszor csalódnia kellett.
Kiábrándult a művésztelepek lakóiból és a különböző sodródó egzisztenciákból, majd miután megismerkedett a buddhizmussal, egy teljes nyarat remetei magányban, egy hegyen töltött. Lejőve mintha csak súlyos tehertől szabadult volna meg, ismét elszántan belevetette magát az „életbe”, visszatalált a tudatmódosító szerekhez, a szőke bombázók karjai közé, az általa „az elhagyatottság angyalainak” nevezett sodródók társaságába. Tovább haladt az „Úton”, átkeveredett Mexikóba, azután New Yorkba utazott. Rövid időre, magányos vándorként Tangerbe, Párizsba és Londonba vetődött, hogy azután is fáradtan és csalódottan térjen vissza hazájába. Megérkezve ismét csak azt tette, amit minden kisfiú tesz, ha biztonságra vágyik: anyjánál keresett menedéket. A lelkében tomboló különös éhséget azonban még a szülői szeretet sem tudta csillapítani: a mamától elszakadva, ismét elindult – ezúttal azért, hogy megtalálja a teljes megszabadulást, amelyet azonban csak 1969-ben bekövetkezett halála hozott meg neki.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek

„Revelációkat akarok papírra vetni, és nem ostoba sztorikat írni, pusztán a pénzért. A lehető legmélyebben le akarok ásni a saját tudatalattimba, mert hiszem, ha ez sikerül, mindenki meg fogja érteni azt, amit mondok, hiszen ott legbelül minden ember egyforma.”

Jack Kerouac

„Ha nem írta volna meg a könyveit, a Doors sosem jött volna létre. Jim [Morrison] folyton őt olvasta, és én is ezt tettem. Azt a szabadságot, spiritualitást és intellektust akartuk átültetni a zenénkbe, amelyet ő fogalmazott meg.”

Ray Manzarek, a Doors tagja