Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Két ÜBÜ-dráma - JARRY, Alfred

JARRY, Alfred

Két ÜBÜ-dráma

Eredeti cím: Ubu roi ou les Polonais / Une enchaîné
Fordította: Jékely Zoltán

Kategória: Illusztrált Klasszikusok, szépirodalom
Terjedelem: 144 oldal
Ár: 1990 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-207-7
Kiadás éve: 2011

Két ÜBÜ-dráma - JARRY, Alfred megrendelése

Fülszöveg:
ÜBÜ PAPA Nos, barátaim, legfőbb ideje, hogy kidolgozzuk az összeesküvés tervét. Ki-ki mondja el bátran a véleményét; ha megengedik, elsőnek én mondom el a magamét.
POSZOMÁNY Beszéljen, Übü papa.
ÜBÜ PAPA Nos, barátaim, véleményem szerint, eccerűen mérgezzük meg a királyt, arzént kevervén az ebédjébe! Alighogy belélefetyel, holtan lefordul, s attól kezdve én vagyok a király.
MIND Pfuj, a patkány!
ÜBÜ PAPA No, mi az? Nem tetszik? Akkor halljuk Poszomány véleményét.
POSZOMÁNY Én amondó vagyok, csapjunk rá karddal egy akkorát, hogy feje búbjától a köldökéig hasadjon!
MIND Úgy van! Ez már nemes és vitéz dolog!
ÜBÜ PAPA De mi lesz, ha belétek rúg? Most jut eszembe, seregszemlén mindig vascsizmát hord, attól szörnyen fáj a rúgás! Ha ezt előre tudom, szaladok s feljelentelek benneteket, hogy kihúzzam magam ebből a veszélyes kalandból. Gondolom, a király még pénzt is adna nekem.
ÜBÜ MAMA Jaj, az áruló, a pimasz, buta lator!

Alfred Jarry (1873-1907) drámái színháztörténeti jelentőségűek. Olyan szövegek, melyek az elmúlt évszázadban elsősorban nem drámaként, hanem színházi mítoszként foglaltak helyet kulturális emlékezetünkben. Übü rabelais-i monstrum, gyakran Faust, Lucifer, Don Juan figurájához hasonlítják, olyan irodalmi karakterekhez, akik megteremtették saját mítoszukat, s ekként élnek tovább más irodalmi alkotásokban. Übü mítosza azonban színházi mítosz, továbbírni vagy újraírni szövegszerűen senki nem próbálta. Színpadra vinni azonban hamleti kihívást jelent minden rendezőnek.

Jákfalvi MagdolnaVisszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„S ki felelős mindezért? Nagy Isten! Egy közönséges Übü, egy sehonnai kalandor, egy ocsmány varangy, egy szégyentelen csavargó! És ha belegondolok, hogy felséges atyám még ki is tüntette, gróffá tette, s ez az áruló már másnap nem átallott kezet emelni jótevőjére!”