Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Pont - ellenpont - HUXLEY, Aldous

HUXLEY, Aldous

Pont - ellenpont

Eredeti cím: Point Counter Point
Fordította: Látó Anna

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 624 oldal
Ár: 4900 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-052-3
Kiadás éve: 2009

Pont - ellenpont - HUXLEY, Aldous megrendelése

Fülszöveg:
Huxley a 20. századi angol irodalom klasszikus, egészen egyéni utat követő alakja. A Pont – ellenpont őrzi a 19. századi angolszász realizmus hagyományait, de a modern próza, Joyce, Proust, Gide hatása is felfedezhető benne. Regényében az értelmiséget vonultatja fel – mindig is az értelmiségi lét volt fő élményanyaga –, de az angol intelligencia ezúttal nem szerepjátszó művészutánzatok, önmagukba révült holdkórosok, valódi és ál-kretének személyiségében jelentkezik, hanem sokágú és átgondoltan érvényes magatartás-változatokban. A figurák sokaságát bonyolultan tudatos szerelmi, politikai, gondolkodásbeli kapcsolatok fűzik össze és távolítják el egymástól. A nagyformátumú regény negatív hitvallás a világról a „rohadt húszas évek” végén, amelyet társadalmi mozgalmak, politikai pártok nem menthetnek meg többé, és amelyben maga az ember is rommá lett.

„Agyunk és ágyékunk közt szakadék tátong – összegezte egyszer a kérdést Rampion Spandrell jelenlétében. – Minél magasabban szárnyal az előbbi, az utóbbi annál mélyebbre süllyed.”Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Az őskeresztények, akik nem voltak épeszűek, azt prédikálták a halandóknak, hogy lényük egy felét dobják a szemétbe. És most jönnek a tudósok és az üzletemberek, és rávesznek bennünket, hogy még a megmaradt félnek a felét is hajítsuk el; azt a keveset is, amit a kereszténység meghagyott. De én nem akarok háromnegyed-halott lenni. Eleven akarok maradni, egész és eleven. Ideje volna, hogy az élet és a teljesség nevében fellázadjunk!”

„De ez az egész politikai civakodás oly ostoba – mondta Rampion ingerültségtől éles hangon –, oly feneketlenül ostoba! Bolsevikok és fasiszták, radikálisok és konzervatívok, kommunisták és Brit Fajvédők – mi az ördögön marakodnak? Megmondom. Azon, hogy eldöntsék, min utazzunk a pokolba. Kommunista expresszen vagy kapitalista versenykocsin, individualista autóbuszon vagy az állami ellenőrzés sínjein döcögő kollektivista villamoson. Rendeltetési helye mindegyiknek ugyanaz. Valamennyi a pokolba tart. Értelmes ember egyszerűen képtelen effajta viták iránt érdeklődni. Mert értelmes ember számára a pokol a fontos és nem a szállítóeszköz, amivel odajut.”