Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Pillantás a káoszba (tanulmányok), 2. kiadás - HESSE, Hermann

HESSE, Hermann

Pillantás a káoszba (tanulmányok), 2. kiadás

Eredeti cím: Blick ins Chaos und andere Aufsätze
Fordította: Ács Edina, Belle Tamás, Dohy Gábor, Hudáky Rita, Mohácsi Ildikó, Szaszovszky József, Szlukovényi Katalin, Wittmann László

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 213 oldal
Ár: 2800 Ft
ISBN-szám: 963-9303-03-8
Kiadás éve: 2005

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

„Vallásos életemben (…) a kereszténység ugyan nem kizárólagos, mégis uralkodó szerepet játszik, inkább misztikus kereszténység ez, mint egyházi, mely nem konfliktusok, de háború nélkül él egy inkább indiai-ázsiai színezetű vallásosság mellett, melynek egyetlen dogmája az egység gondolata.”

(Hitem)

„Még egyszer összefoglalva: Az út az ártatlanságból a bűnbe, a bűnből a kétségbeesésbe, a kétségbeesésből vagy a pusztulásba, vagy a megváltásba vezet: tehát nem újra vissza az erkölcsön és kultúrán inneni gyermekség paradicsomába, hanem túl azon, a hitből erőt merítő élet dimenziójába.
Természetesen mindegyik stádiumból lehet visszalépni is. Igaz, ritkán fog sikerülni annak, aki egyszer felébredt, hogy visszameneküljön a jó és a rossz birodalmából az ártatlanságba. Az azonban, aki már ismeri a kegyelem és megváltás élményét, nagyon gyakran vissza fog esni a második fokozatba, törvényei, a félelem, a sosem teljesíthető követelmények fogságába.”

(Egy kis teológia)

„Kafka nem mint teológus, nem is mint filozófus szólt hozzánk, hanem mint költő. Nem tehet róla, hogy manapság divatos lett nagyszerű költészete, és olyan emberek olvassák, akikben sem tehetség, sem hajlandóság nincs a költészet befogadására.”

(Kafka-értelmezések)

„Ha iskolát vagy egyetemet kellene vezetnem, betiltanám Goethe olvasását, és mint legnagyobb jutalmat a legjobbaknak, legérettebbeknek, legértékesebbeknek tartanám fenn. Bámulattal fedeznék fel milyen közvetlenül teszi fel a mai olvasónak a jelen nagy kérdését, Európa kérdését.”

(Köszönet Goethének)Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Az emberi kultúra szempontjából a legalapvetőbb igazság a világ eme felosztása világosra és sötétre, jóra és rosszra, megengedettre és tiltottra. Miskin számára viszont elemibb igazság az a mágikus élmény, hogy a létező ellentétes pólusok egyenrangúsága alapján minden tétel megfordítható. A félkegyelmű, ha következetesen végiggondoljuk, bevezeti a tudatalatti anyajogát, s ezzel felfüggeszti a kultúrát. Nem töri össze a törvénytáblákat, csupán megfordítja őket, s megmutatja, hogy hátoldalukra az ellentétüket írták.”