Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Knulp, 2. kiadás - HESSE, Hermann

HESSE, Hermann

Knulp, 2. kiadás

Eredeti cím: Knulp
Fordította: Dohy Gábor, Hudáky Rita

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 158 oldal
Ár: 2100 Ft
ISBN-szám: 963-930-392-5
Kiadás éve: 2004

Knulp, 2. kiadás - HESSE, Hermann megrendelése

Fülszöveg:
Hermann Hesse 1877. július 2-án született a Württemberg tartománybeli Calw városában. Apja balti német misszionárius, anyja egy württembergi indológus lánya volt. 1946-ban irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. 1962. augusztus 9-én halt meg Montagnolában, Lugano mellett.
Könyvei, regényei, elbeszélései, elméleti írásai, költeményei, irodalmi, valamint kultúrkritikai művei, melyek azóta világszerte több mint 80 millió példányban jelentek meg, a huszadik század legolvasottabb európai írójává tették az Egyesült Államokban és Japánban.
Ez a néhány kis remekmű Hesse korai művei közé tartozik; hősük a Joseph von Eichendorff Naplójának mintájára megalkotott csavargó, Knulp. A róla szóló történetek a ,,Gerbersau”-ciklus darabjai, amely jellegzetes és nagyrészt hiteles egyéni sorsok felvillantásával mutatja be egy sváb kisváros életét a századfordulón. Bármennyire izgalmas is a történetek helyhez és időhöz kötöttsége, hagyományos provinciális íze, az elbeszélések mégsem merülnek ki a visszahozhatatlan múlt keresésében, hanem lélektani példaszerűségük által megmutatják azt, ami ebből a múltból még jelenvaló.
Mert a Knulp-félék, írta Hesse 1935-ben, „ugyan nem hasznosak, azonban sokkal kevésbé károsak, mint egynémely hasznos ember. Ha a tehetséges, lélekkel megáldott emberek, mint amilyen Knulp, nem találják helyüket a világban, abban a világ ugyanannyira vétkes, mint maga Knulp.”
Hesse „kívülálló”-jának ez a korai változata 1907 és 1913 között keletkezett.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Knulp valóban kedvét lelte abban, hogy segédkönyvét kifogástalanul vezesse. A könyvecske példás rendje szép, derűs képet tükrözött, szinte költészetté vált, a hivatalos pecsétek is egy tisztes és dolgos élet dicső állomásairól tanúskodtak, feltűnő csak a vándorkedvről árulkodó, sok-sok helységnév volt benne. Ez az okmány hivatalosan igazolta Knulp megköltött életét, látszat-létét, aminek gyakorta veszélyben forgó fonalát száz meg száz fortéllyal gombolyította tovább; jóllehet a valóságban kevés tiltott dolgot művelt, munka nélküli csavargóként mégis törvényen kívüli, megvetett élete volt csupán. Persze aligha költhette volna zavartalanul tovább a csinos kis mesét, ha nem lett volna jóban a vidék valamennyi csendőrével, akik lehetőleg békén hagyták a derűs és jópofa férfiút, mert tiszteletben tartották szellemi fölényét és időnkénti komolyságát. Majdnem büntetlen előéletű volt, nem bizonyítottak rá lopást vagy koldulást, és tekintélyes barátai mindenütt akadtak; így aztán hagyták, hadd járja a maga útját, ahogyan a ház körül is eléldegélhet egy szép macska, mindenki jóakarattal megtűri, miközben ő a sok szorgos és elgyötört ember között gondtalanul éli felelőtlen, elegáns, pompásan úrias és dologtalan életét.”