Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Gyermeklélek / Klein és Wagner / Klingsor, 2. kiadás - HESSE, Hermann

HESSE, Hermann

Gyermeklélek / Klein és Wagner / Klingsor, 2. kiadás

Eredeti cím: Kinderseele / Klein und Wagner / Klingsors letzter Sommer
Fordította: Győrffy Miklós, Horváth Géza

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 268 oldal
Ár: 2100 Ft
ISBN-szám: 963-9303-51-8
Kiadás éve: 2002

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:
Hermann Hesse 1877. július 2-án született Calw városában, Németországban. Édesapja Johannes Hesse észt származású misszionárius, édesanyja Maria Gundert francia származású.
A család nagyon vallásos neveltetésben akarta részesíteni, ezért első iskolája misszionárius iskola volt Báselben. Ezután a göppingeni gimnázium tanulója, majd 1891-ben felvételt nyert a maulbronni evangélikus szemináriumba. Innen rossz magaviselete miatt 1892-ben kicsapták.
Szülei Bad Bolba küldték Christoph Blumhardt atyához „kiűzni belőle az ördögöt”, aminek Hesse öngyilkossági kísérlete vetett véget. Stettenbe ment gyógykezelésre, majd visszaköltözött a szülői házba. 1894-ben segédként dolgozott egy óragyárban, majd 1895-től négy évig segédkönyvtáros volt Tübingenben. 1899-ben visszatért Báselbe, itt könyvesboltban és antikváriumban dolgozott.
1901-ben Olaszországba utazott, ahonnan 1903-ban tért vissza. 1904-ben Báselben házasságot kötött Maria Bernoulli zongoraművésznővel, akivel egy kis parasztházat vásárolva Gaienholenbe költözött. 1911-ben Indiába utazott, Szingapúrba és Szumátrára is ellátogatott. 1912-ben a Hesse család – a három fiúval: Brunóval, Heinerrel és Martinnal – Bernbe költözött, majd véglegesen Montagnolában telepedett le. Hesse 1923-ban svájci állampolgárságot kapott, és még ebben az évben elvált feleségétől. 1924-ben Ruth Wenger énekesnővel kötött házasságot, tőle 1927-ben vált el. 1931-ben Ninon Dolbint vette el, és kilépett a Porosz Művészeti Akadémia irodalmi szekciójából. Műveit betiltották, illetve két kivételtől eltekintve meg sem jelentették a náci Németországban, elsősorban politikai bírálatai és a német emigrációval fenntartott szoros kapcsolata miatt.
1946-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, az indoklás szerint ihletett művészi tevékenységéért, amely kiemelkedett stílusművészetével, és amellyel síkra szállt a klasszikus humanizmus eszméiért.
Hesse 1962. augusztus 9-én halt meg Montagnolában.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Néha az az érzésem támad, hogy történik velem valami. Erre az esetre, kérem, jegyezze fel, hogy a következő könyveimnek föltétlenül meg kell jelenniük:
Egy három novellát tartalmazó könyvnek, ami a legújabb, legforradalmibb munkáimat tartalmazza. Tartalma: Gyermeklélek, ami pillanatnyilag a Deutsche Rundschaunál van. Másodszor a Klein és Wagner című novella és egy kis fantasztikus költemény, a Klingsor utolsó nyara. Ez utóbbi kettő nálam van, a másodikat még nem fejeztem be teljesen, de ha készen lesz, felkínálom a Neue Rundschaunak. E három novellából álló könyv lesz a legfontosabb munkám, ez és a Demian. A címét még nem tudom.”