Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Demian - HESSE, Hermann

HESSE, Hermann

Demian

Eredeti cím: Demian
Fordította: Horváth Géza

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 225 oldal
Ár: 2600 Ft
ISBN-szám: 963-7448-18-7
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

„Azoknak a szektáknak a nézeteit és az ókor misztikus egyesüléseit nem szabad olyan naivnak képzelnünk, amilyennek a racionalista elmélkedés álláspontjáról tűnnek. Az ókoriak nem ismerték a mai értelemben vett tudományt. Filozofikus-misztikus igazságokkal foglalkoztak, és ezt magas szintre fejlesztették. Ebből részben mágia és komolytalan játszadozás alakult ki, ami gyakran csalást és bűntettet eredményezett.
De a mágia is nemes eredetű, és mély gondolatokat tartalmaz. Akárcsak az Abraxasról szóló tanítás, amit az imént példaként említettem. Ezt a nevet a görög varázsigékkel hozzák összefüggésbe, és valamiféle varázslatos ördög nevének tartják, mondjuk, olyasminek, amit korunk vad népei is használnak.
Úgy tűnik azonban, hogy az Abraxas sokkal többet jelent ennél. Egyfajta istenség nevének gondolhatjuk, akinek az a szimbolikus feladata, hogy egyesítse az istenit és az ördögit.”
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Örömmel tölt el, hogy férfikora lelkesítő prózakölteménye, a Demian első amerikai kiadásához a rokonszenv és a forró ajánlás előhangjával járulhatok hozzá. Vékony kötet, de gyakran a rövid terjedelmű könyvek gerjesztik a legerősebb dinamizmust – gondoljunk a Wertherre, melynek németországi hatására a Demian nagyon is emlékeztet. A szerző igen elevenen érezhette, hogy teremtménye a személyesen túlmutató érvényű: erre utal az eredeti alcím, az Egy ifjúság története kétértelműsége is, amely jelentheti egy személy, de egy egész ifjú nemzedék történetét is.”

(Részlet Thomas Mann a Demian 1947-es amerikai kiadásához írott előszavából.)