Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Muddy Waters - Nem lehetsz elégedett - GORDON, Robert

GORDON, Robert

Muddy Waters - Nem lehetsz elégedett

Eredeti cím: Can’t be satisfied – The Life and Times of Muddy Waters
Fordította: Szántai Zsolt

Kategória: zene,
Terjedelem: 427 oldal
Ár: 4600 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-003-5
Kiadás éve: 2008

Muddy Waters - Nem lehetsz elégedett - GORDON, Robert megrendelése

Fülszöveg:

„Van bennem egy démon. Azt hiszem, mindenkiben van egy démon, mindegyikünknek van egy sötét oldala. A blues pedig nem más, mint ennek felismerése, és a képesség, hogy ezt kifejezésre juttassuk, tréfát csináljunk belőle, örömünket leljük ebben a sötét dologban. Amikor Muddy Waterst hallgatod, érezheted a félelmet, az összes energiát és az összes megpróbáltatást, ami ezt az embert létrehozta. De Muddy mindezt keresztüleresztette a zenén, szabadjára eresztette az érzéseket a levegőben.
[…] Olyan zenét akartunk játszani, mint ő, meg a hozzá hasonlók… Amit Muddy művelt a negyvenes évek végén és az ötvenes években, az nem volt más, mint a blues társadalmi igényeknek megfelelő átalakítása.
[…] Muddy olyan volt, mint egy térkép, tényleg ő volt a kulcs a többi dologhoz. Mindent meg kellett tudnom róla, már amit megtudhattam, és közben arra is rá kellett jönnöm, ő milyen forrásokból merít…
A huszadik század zenéje a blueson alapszik. Blues nélkül nem létezne se a jazz, se a modern zene. Minden egyes popszámban – legyen bármilyen ócska vagy unalmas – valahol ott van a blues, igaz, ezt a szerzők a legtöbb esetben nem tudják, sőt, mindent megtesznek azért, hogy kimossák belőle. Ezt a fajta zenét úgy száz évvel ezelőtt kezdték bluesnak nevezni, de a zene az érzésekről szól, és az érzések nem röpke egy évszázada jöttek létre. A érzések ott vannak az emberben, ezért gondolom úgy, hogy a blues univerzális – annak kell lennie, hiszen mindenkinek a része. Muddy olyan, mint egy kedves kar az ember vállán. Szükséged van rá.”

Keith RichardsVisszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek

„Ötvencentes napszámért dolgoztam, napkeltétől napnyugtáig. Ez napi tizenöt-tizenhat órát jelentett. Közben meg imádtam a gitáromat. Éjszakánként gyakoroltam. A feketék mulatságokat rendeztek, szereztek egy kis piát, én pedig muzsikáltam nekik. Eljöttek értem, de nem vittek vissza időben. Sokszor csak reggel keveredtem haza, felkaptam a gyapotszedő ruhámat, kimentem a földekre és dolgoztam. Egész nap gyapotot szedtem, egész éjjel zenéltem, aztán megint gyapotot szedtem egy teljes napon át, és csak az után volt lehetőségem arra, hogy aludjak egy keveset.”