Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

O-ó! - Megfigyelések a hûtõszekrényajtó mindkét oldaláról - FULGHUM, Robert

FULGHUM, Robert

O-ó! - Megfigyelések a hûtõszekrényajtó mindkét oldaláról

Eredeti cím: Uh-Oh - Some Observations from Both Sides of Refrigerator Door
Fordította: Vízi Katalin

Kategória: szórakoztató irodalom
Terjedelem: 162 oldal
Ár: 2400 Ft
ISBN-szám: 963-7448-44-6
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Az O-ó! minden bizonnyal megörvendezteti majd Robert Fulghum magyarországi olvasóit – bizonyos, hogy szép számmal akadnak közöttük, akiket nyugodtan nevezhetünk rajongóinak. A meleg szívű, okos író Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes, Már lángolt, amikor ráfeküdtem illetve Talán igen, talán nem: töprengések a titkos életről című kötetei széles körben arattak sikert. Műveit huszonhét nyelvre fordították le.
Fulghum 1937-ben született, jelenleg az amerikai Seattle-ben és Kréta szigetén él. Teológiát tanult, majd unitárius lelkész lett, egyidejűleg középiskolai tanárként is működött: rajzot és filozófiát oktatott. Művei mutatják, hogy élete során nemcsak tanított, hanem tanult, tanult, tanult… és elsősorban az emberi természet titkait fürkészte. Ismereteinek, példáinak tára kimeríthetetlen, látásmódja különlegesen eredeti. Esszéíróként Montaigne követőjének tekinti magát, s aki mindkettejüktől olvasott, tudhatja: Fulghum egy nagy mester nem méltatlan, ugyanakkor eredeti látásmódú követője.
Szerzői védjegye a merészen kiválasztott témák hétköznapi természetességű és egyszerűségű feldolgozása, bölcs mosollyal szemléli lelki életünket, esendőségeinket. Humora a szelíd derű és a börleszk határát súroló nevettetés közti skálán mozog: tízezrek kellemes emlékei a vidám, ugyanakkor igen tartalmas órák, amelyeket rövid történeteivel szerzett nekik.
Utazó, elismert képzőművész, zenész, mester – mindenkinek kívánunk ilyen barátot, tanítót, nagybácsit…
Kiadónk jövőre első regényét, A harmadik kívánságot is megjelenteti Szilágyi Ágnes értő fordításában.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

A Már lángolt, amikor ráfeküdtem és a Már az óvodában megtanultam… című nagy sikerű munkák szerzője újabb briliáns könyvvel lepi meg magyar olvasóit.
Munkájának különös címe – O-ó! – azt a lelkiállapotot idézi fel, melynek e szavakkal is szokás hangot adni: „Ajajj!” „Húha!” „Azta’!” …s amelyek a legritkább esetben fejeznek ki mélységes elégedettséget.
Soha semmi nem tökéletes, így aztán a legnagyobb jó szándék is felesleges, sőt talán mulatságos is.
Ez a könyv az élet soha-nem-tökéletes voltát dicséri, miközben nagy-nagy jóságok helyett olykor valami apró, mulatságos komiszságot vesz górcső alá. Az illusztrációul szolgáló esetek oly egyedülállóak, amilyenekkel legfeljebb egy lelkész találkozik hivatásának gyakorlása során – ami korántsem meglepő, hisz’ az író, Robert Fulghum, valóban több évtizeden át volt unitárius lelkész Amerikában. Ám ettől ezek a történetek még mindig úgyszólván hihetetlenek… Jó, jó, némelyik talán megesett már egy ismerősünkkel – sőt, lehet, hogy mi magunk voltunk az az ismerős… Csetlünk-botlunk, esünk-kelünk mindannyian.
A helyszín jobbára az Egyesült Államok – az utca, az élelmiszer-áruház, a könyvtár, az autópálya-éttermek, építkezések, és persze a templom, a temető. Ezenkívül Japán, Thaiföld szentélyei; a róluk szóló a fejezetek az utazó Robert Fulghum beszámolói, elmélkedései.
Ez az a könyv, amelyben a színes cukorkáról szóló fejtegetés is felemel és megvidámít! Ha olvasása során nem kapálózunk a valószínűleg bekövetkező hatás ellen, különb ember lehet belőlünk. Persze csak egy egészen kicsivel különb – de ki az, akire ne férne rá némi javulás?
Olvashatunk benne a tűzről, a szerelemről, az éneklésről és a csuklásról, egy kirabolt zsonglőrről, valamint egy lelkészről, aki félt a kutyáktól. Az O-ó! könnyed és mély kalandozás valahol a banális és a szent tartományai között.