Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

A nagy sehol - ELLROY, James

ELLROY, James

A nagy sehol

Eredeti cím: The Big Nowhere
Fordította: Illés Róbert

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 596 oldal
Ár: 3200 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-129-2
Kiadás éve: 2010

A nagy sehol - ELLROY, James megrendelése

Fülszöveg:
Los Angeles. 1950.
Brutálisan megcsonkított hullát találnak egy üres telken. A rendőröket nem érdekli az újabb meleggyilkosság, egyedül a fiatal nyomozó, Danny Upshaw akarja kideríteni, ki lehetett a tettes. Nem csak az a célja, hogy így szerezzen nevet magának zsaruként. Azt reméli, ha sikerül rájönnie a miértre, kamaszkori démonaitól is megszabadulhat.
Mal Considine hadnagy azért vesz részt a hollywoodi kommunista befolyás után nyomozó ügyészségi vizsgálatban, mert feljebb akar lépni a ranglétrán, és meg akarja szerezni a felügyeleti jogot örökbe fogadott fia felett, akit a háború utáni Európa poklából mentett ki.
Buzz Meeks – az egykori korrupt zsaru – Howard Hughes biztonsági főnöke, szabadidejében pedig a gengszterkirálynak, Mickey Cohennek tesz szívességeket. Cinikus figura, akit csak a pénz érdekel, ezért amikor felajánlanak neki néhány ezer dollárt, hogy segítsen a kommunisták elleni harcban, nem sokat habozik.
A gyilkossági ügyben nyomozó Upshaw és a két komcsivadász hamarosan rájön, hogy a két ügy szálai ugyanoda vezetnek, és mindhárman egy rémálomban találják magukat…

Az 1948-ban született James Ellroy a bűnügyi irodalom élő klasszikusa. Regényei messze túlmutatnak a krimi műfaján. A karakterábrázolás és a korrajz mestereként számon tartott szerző sokak szerint az amerikai irodalom egyik legnagyobb zsenije. Ellroy valódi különcnek számít az írók között. Saját bevallása szerint nem néz tévét és nem olvas regényeket, nehogy azok befolyásolják az írásait, önmagáról pedig szerényen így nyilatkozik: „A regényírás mestere vagyok: a legnagyobb krimiíró a világon. Az vagyok a krimi műfajában, mint Tolsztoj az orosz irodalomban vagy Beethoven a zenében.”Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Éjfél előtt néhány perccel hatalmas felhőszakadás zúdult a Stripre, elnyomva az újesztendőt köszöntő autódudák tülkölését és a trombiták zaját. 1950 sürgős riasztások és szirénázó mentőautók kíséretében érkezett el Nyugat-Hollywoodba.
00:03. Négy autó karambolozott a Sunset és a La Cienega sarkán, az eredmény hat sérült; a kiérkező rendőrök felvették a szemtanúk vallomásait; a balesetet a pasas okozta a barna DeSotóban, illetve a Cooke katonai támaszpont szolgálati autóját vezető őrnagy, aki elengedte a kormányt, miközben papírcsákót viselő kutyák randalíroztak az ölében. Két letartóztatás; egy telefonhívás a Vertigo Street-i állatmenhelyre. 00:14. A Sweetzeren összeomlott egy lakatlan veteránszálló, az előre gyártott elemek rádőltek egy kamasz srácra és a barátnőjére, akik az épületben smároltak; két tepsi a hullaházba. 00:29. Zárlatos lett egy Mikulást és segítőit ábrázoló neon fényreklám, a felcsapó lángok pedig átterjedtek egy díszesen kivilágított karácsonyfára és a betlehemi jelenetet ábrázoló élőképre. Három gyerek, aki selyempapírba csomagolt ajándékokat vitt a sötétben világító Kisjézusnak, súlyos égési sérüléseket szenvedett. Egy tűzoltóautó, egy mentő és a Seriffi Hivatal három járőrautója a helyszínen; apró kavarodás, hogy ez most kinek a fennhatósága alá tartozik, mert a zöldfülű diszpécser azt hitte, a Sierra Bonita Drive a városiak területe, és nem a megyei zsaruké. Öt ittas vezetés; aztán néhány részeg balhézott, miután bezártak a Strip klubjai; egy verekedés a Dave’s Blue Room nevű bár előtt, az áldozat két iowai surmó, akik a Rose Bowlra, az újévi futballmeccsre érkeztek, a tettesek – két nigger – egy lila felnivédős, ’47-es Mercivel léptek olajra. Amikor az eső nem sokkal hajnali három után lassan elcsendesedett, Danny Upshaw nyomozó, az őrsön szolgálatot teljesítő rangidős tiszt megállapította, hogy az új évtized is egy nagy rakás szar lesz.”