Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

A jóga - ELIADE, Mircea

ELIADE, Mircea

A jóga

Eredeti cím: Le Yoga
Fordította: Horváth Z. Zoltán

Kategória: vallás, filozófia
Terjedelem: 574 oldal
Ár: 4700 Ft
ISBN-szám: 963-9303-94-1
Kiadás éve: 2005

A jóga - ELIADE, Mircea megrendelése

Fülszöveg:

„A jóga az ind szellem egyik sajátos dimenzióját jelenti; olyannyira így van ez, hogy bárhova hatolt is be az indiai vallás és kultúra, ott bizonyosan megtalálható a jóga valamely többé-kevésbé tiszta formája…
A modern India különféle keresztény és szinkretista jógái újabb bizonyítékot jelentenek arra, hogy az ind vallási tapasztalat elmaradhatatlannak tartja a meditáció és az összpontosítás jógamódszereit. Hiszen a jóga végül mindenféle spirituális és misztikus technikát, a legelemibbtől a legösszetettebbig, fölszívott és magába épített. Az általános »jógi« megnevezés ugyanúgy vonatkozik a szentre és a misztikusra, mint a mágusra, az orgasztikusra vagy a közönséges fakírra és varázslóra” – írja műve összefoglalójában a szerző.

Mircea Eliade (1907-1986) korunk egyik legnagyobb vallástörténésze és néprajztudósa volt. Az indiai vallásra és kultúrára vonatkozó ismereteit kalkuttai egyetemi tanulmányai során sajátította el. 1940 és 1944 között Románia londoni, majd lisszaboni nagykövetségének kulturális attaséja. A háború után nem tért vissza Bukarestbe, hanem előbb a Sorbonne-on, majd pedig Chicagóban volt egyetemi tanár. Sorra jelentek meg vallástörténeti és vallásfilozófiai tárgyú művei, melyeket lebilincselő esszéstílusban írt meg. Két összefoglaló könyvét, a jógáról és a samanizmusról szólókat joggal tartják a téma legjobb európai összefoglalásának.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„...a jógi szakaszosan oldódik el az élettől. Kezdetben életének a legkevésbé lényeges szokásait nyomja el, amilyen a kényelmesség, a szórakozottság, az idő hiábavaló fecsérlése, elmeerőinek szétszórtsága stb. Ezután megpróbálja egyesíteni legfontosabb életfunkcióit: légzését, tudatát. Légzésének szabályozása, ritmikussá tétele, egyetlen módra – a mély alvás alatti légzésre – való korlátozása az összes légzésfajta egyesítését jelenti...”
„Még a legelemibb jógagyakorlatoknak, az ászánáknak is hasonló a céljuk, hiszen aki valaha is eléri, hogy teste »teljességét« tudatosítja, s »egység«-ként érezze, annak ez csakis a hieratikus testtartások valamelyikének gyakorlásával sikerülhet. Az élet végsőkig vitt leegyszerűsítése, a nyugalom, a derű, a szilárd testhelyzet, az ütemes légzés, az egyetlen pontra való összpontosítás stb. mind ugyanazt a célt követik, nevezetesen a sokféleség és töredékesség fölszámolását, a visszatérést, reintegrációt, egyesítést, a teljessé tételt.
Ezzel el is mondtuk, hogy a profán emberi létből visszahúzódó jógi mennyire másféle, mennyivel mélyebb, igazabb – mert »ritmikus« életre talál; magára a kozmoszéra.”

Mircea Eliade