Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Szépséges lúzerek - COHEN, Leonard

COHEN, Leonard

Szépséges lúzerek

Eredeti cím: Beautiful Losers
Fordította: Ifj. Kőrös László

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 386 oldal
Ár: 2980 Ft
ISBN-szám: 963-7448-17-9
Kiadás éve: 2006

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Leonard Cohen 1934-ben Montrealban, tekintélyes, vallásos zsidó családban látta meg a napvilágot. Tíz éves, amikor apja meghal, ez és az európai zsidóüldözések élménye – életrajzírója, Ira Nadel szerint – egy életre elülteti benne az elveszettség érzését.
Tizenhárom évesen átesik a zsidó felnőtté avatási szertartáson, a bar micván, de a valláshoz egyre szkeptikusabban viszonyul. Cikkei jelennek meg középiskolájának lapjában, angoltanára irodalmi próbálkozásokra buzdítja. 1950-ben meghatározó élményt jelent számára Federico García Lorca egy verseskötete, olyannyira, hogy utóbb lányának is a Lorca nevet adja. Ebben az évben írja első „igazi” verseit.
Tizenhetedik születésnapján beiratkozik a McGill egyetemre. Tanulmányai utolsó évében, 1955-ben két irodalmi díjat is elnyer. Let Us Compare Mythologies (Egyeztessük mitológiánkat) című első verseskötetében (1956) a romantikus és a modern költészet szintézisére törekszik. Első regényéért, az 1963-ban megjelent A kedvenc játékért (The Favorite Game) megkapja Quebec tartomány irodalmi díját. Ekkoriban „a kanadai Bob Dylan” szeretne lenni. 1957-ben nyolc verse jelenik meg a Six Montreal Poets (Hat montreali költő) című hanglemezen.
1959-ben ösztöndíjjal Londonba megy, hogy megírja első regényét. A brit főváros annyira lehangolja, hogy továbbköltözik Görögországba, ahol csatlakozik a Hydra szigetén élő művészkolóniához. Itt ismeri meg Marianne Jensent, akivel hét évig élnek együtt.
1961 áprilisában, a Disznó-öböl béli fiaskó idején éppen Kubában tartózkodik, ugyanebben az évben arat sikert The Spicebox Earth (A Föld, e fűszerdoboz) című verseskötete, amelyet nagyapjának, Klinitsky-Klein rabbinak ajánl. A görög szigeten Gregory Corso és Allen Ginsberg is felkeresi.
1963-ban, Montrealban ismerkedik meg Suzanne Verdallal, hozzá írja Suzanne takes you down (Suzanne elvisz…) című, később nagy sikerrel megzenésített versét. 1968-ban ez a dal nyitja majd harmincnégy évesen kezdett (nyilvános) énekesi karrierjének első albumát.
1966-ban hangos és botrányos sikert arat a Hydra szigetén, drogmámorban írt Beautiful Losers-szel (e művét tartja most kezében az Olvasó); egy montreali tévéadó műsort ajánl neki, az ajánlatot azonban nem fogadja el. Ugyanebben az esztendőben Judy Collins (a Suzanne legelső előadója) bevezeti a New York-i beat-pop-világba, megismeri Bob Dylant, Lou Reedet, Andy Warholt, a The Velvet Underground-ot, Joan Baezt, Jimi Hendrixet és Janis Joplint, akivel rövid viszonyt is folytat. 1967 óta elsősorban zenész, az írás által már nem annyira a világot, mint inkább önmagát szeretné megérteni. Fő témái a veszteség, a szomorúság, az ártatlanság, a kétségbeesés és a társadalom széthullása.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

A kanadai író-költő-énekes Leonard Cohen a beatkorszak emblematikus alakja, ezt a számos nyelvre lefordított alkotását Kerouac Útonjával és más alapművekkel emlegetik egy sorban.
A lázas, sodró lendületű, eksztatikus történet kísérleti regény, szépirodalmi leképezése az időszaknak, amelyben különböző műfajok alkotói – akkoriban maguk is fiatalok – ifjonti hévvel, száguldó, néha öngyilkos tempóban élték újra az emberiség ifjúkorát. A beat-kultúra művészei „ismét felfedezték” a szeretetet, a szerelmet, a szabadságot, a rajongást, a lázadást, felderítőutakat tettek az emberi tudat határai felé.
Az Olvasó szertelenül áradó, szenvedélyes történetet vesz kezébe, amelynek középpontjában egy furcsa, hihetetlenül sokrétű szerelmi háromszög áll. Vagy, ha úgy vesszük, „négyszög”, mert az elbeszélő hangját egy kanadai indián szent, Catherine (Kateri) Tekakwitha iránti vallásos-erotikus elragadtatás is átfűti... Beszélhetünk azonban akár szerelmi sokszögről is, amelynek csúcsain az emberi létezés csaknem valamennyi tiszta és tisztátalan eleme megtalálható, mert Cohen az egész valóságba szerelmes.
Az író e túlfűtött és magával ragadó alkotása egy görög szigeten, a nyugati kultúra egyik mediterrán forrásvidékén született, de nem hiányoznak belőle az antik életérzés dionüszoszi elemei, a mámor, az őrület, a halál és a bűn sem. A történetben kozmikus energiák feszülnek, csapnak össze egymással.
Leonard Cohen a nagy korszak melankolikus prófétái közé tartozik, és bár hősei vesztesek, művével az élet szépségét és nagyszerűségét is dokumentálja.