Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Gibson elektromos gitárok könyve - CARTER, Walter

CARTER, Walter

Gibson elektromos gitárok könyve

Eredeti cím: The Gibson Electric Guitar Book
Fordította: Szántai Zsolt

Kategória: zene, albumok
Terjedelem: 160 oldal
Ár: 4600 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-076-9
Kiadás éve: 2008

Gibson elektromos gitárok könyve - CARTER, Walter megrendelése

Fülszöveg:

Minden, amit a Gibson elektromos gitárokról, történetükről tudni kell.

Az 1890-es évek végén alapított, eleinte mandolinokkal foglalkozó cég az 1920-as években kezdett gitárok építésével foglalkozni; elektromos gitárokat az 1930-as évek eleje óta gyárt. Vezetői mindig tudatosan törekedtek arra, hogy a cég hangszerei a lehető legjobban megfeleljenek a zenészek által támasztott követelményeknek: az egyes modellek kialakításánál figyelembe vették az adott kor zenei kiválóságainak javaslatait, ötleteit. Ilyen együttműködés révén készültek el a Charlie Christian, majd Les Paul nevével fémjelzett gitárok, gitártípusok, később pedig az úgynevezett signature modellek.
A Gibson mára legendássá vált hangszerein a blues, a pop és a rock világának olyan kiválóságai játszottak és játszanak ma is, mint Jimi Hendrix, B.B. King, Eric Clapton, Keith Richards, Jimmy Page, Frank Zappa, Slash, Angus Young, Tony Iommi, vagy Zakk Wylde.
Az olvasmányos, mégis szakszerűen megírt, és pontos adatokat tartalmazó könyv bemutatja a Gibson által épített üreges- és tömörtestű elektromos gitárokat, történetüket, felépítésüket, a zene történetében betöltött szerepüket.
A gitárosok, a hangszer kedvelői és a gyűjtők is fontos információkat szerezhetnek a modelleket részletesen bemutató referencia-anyagból.

Walter Carter, a Gibson Guitar Corp. hivatalos történésze eddig nyolc könyvet írt a vintage gitárok történetéről és a gitárok építésével foglalkozó cégekről. Tanulmányait az Észak-Karolinai Állami Egyetemen végezte. 1971-ben Nashville-be költözött, ahol dalszerzőként dolgozott. 1988-ban a Life As We Knew It című, Kathy Matteával közösen írt country-dallal ért el komoly sikert. A Tennessean című nashville-i napilap riportere volt. George Gruhn közreműködésével három gazdagon illusztrált könyvben Acoustic Guitars & Other Fretted Instruments (Akusztikus gitárok és egyéb bundolt hangszerek); Electric Guitars & Basses (Elektromos gitárok és basszusgitárok); Gruhn’s Guide To Vintage Guitars (Gruhn kalauza a vintage gitárokhoz) részletesen feldolgozta az amerikai gitárok történetét.
A gitárépítéssel foglalkozó cégek történetéről írt munkái közül a legfontosabbak: Gibson Guitars: 100 Years Of An American Icon (Gibson gitárok: egy amerikai ikon 100 éve); Epiphone: The Complete History (Epiphone: a teljes történet); The Story Of The Ovation Guitar (Az Ovation Guitar története); The Martin Book (A Martin könyv).
Walter Nashville-ben él, a Nashville Mandolin Ensemble tagja.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
  • Nincs feltöltött részlet.
  • Nincs előszó.
  • Nincs utószó.
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

  • Az egyetlen olyan könyv, amelyből megismerhetjük a Gibson elektromos gitárok, a 335-ösök, a Les Paulok, az SG-k, a Firebirdök és a többi modell történetét. Pontos és naprakész információk, színes, különleges képek gyűjteménye.
  • A cég története az alapítástól, a különböző tulajdonosok neve által fémjelzett periódusokon keresztül egészen napjainkig; hiteles forrásokból származó beszámolók a Gibson működését befolyásoló kulcsfontosságú eseményekről.
  • Dokumentumok és fényképek, amelyek bemutatják, hogy a Gibson tervezői és gitárépítő mesterei milyen módon próbálták kielégíteni a zenészek, a piac, és az új zenei stílusok támasztotta igényeket. Az egyes modellek részletes bemutatása; a hangszerek eredetiségére utaló jelek ismertetése a gyűjtők számára.
  • Tökéletes referencia-anyag – a gitárimádók napi olvasmánya. Jelen kiadásban a gitárosok és hangszerkészítők által leggyakrabban használt magyar, meghonosult angol szakkifejezések, bizonyos esetekben ezek változatai szerepelnek.