Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Mr. Enderby - bepillantás - BURGESS, Anthony

BURGESS, Anthony

Mr. Enderby - bepillantás

Eredeti cím: Inside Mr. Enderby
Fordította: Gázsity Mila

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 321 oldal
Ár: 3600 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-76-8
Kiadás éve: 2007

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

Ahogy azt a Gépnarancs és a Beteg a doktor szerzőjétől elvárhatjuk, a Mr. Enderby – bepillantás írója sem marad adós a jelen kötettel induló „Enderby-tetralógia” egészét is jellemző, sajátosan burgessi erények felvonultatásával. A fontos társadalom- és művészetfilozófiai gondolatokat hordozó virtuóz nyelvi megoldásokat itt is a groteszk testiség durván komikus motívumai ellenpontozzák. A regény csetlő-botló hőse eközben legénylakása vécéjétől London és Róma nevezetességein keresztül egy vidéki szanatóriumig végigjárja kora társadalmi létezésének legjellemzőbb színhelyeit.
„Ez a regény – vélekedik a szerző maga – a nemi élet, a vallás és az Állam dolgait egytől-egyig nevetség tárgyává teszi. Önmagát is nevetség tárgyává teszi. És mégis, és mégis. Milyen hígnak és sótlannak tűnik minden Enderby alpárian zsíros kosztja után!”


„Enderby magasra lendítette az ülőkét, arra készülve, hogy majd a peremével telibe kapja Jack drótszőrű fejét, de rosszul számította ki a távolságot, és a csapás következtében az ülőke precízen keretbe foglalta Jack arcát, ami ettől úgy festett, mint valami váratlanul életre kelt portré, segg alakú rámában. Odakapott hozzá, megfeledkezve arról, hogy tovább csépelje Enderbyt, aki viszont szívósan kapaszkodott az ülőkébe, s rángatta lefelé, azon homályosan körvonalazott tervnek megfelelően, miszerint Jacket valahogy padlóra kell vinni, és ha már ott van, jól megtaposni.
– Te szemét! – lihegte Jack. – Ez egyáltalán nem vicces, hallod, te buzi!!!”