Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Hollywood - BUKOWSKI, Charles

BUKOWSKI, Charles

Hollywood

Eredeti cím: Hollywood
Fordította: Vízi Katalin

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 332 oldal
Ár: 3000 Ft
ISBN-szám: 978-963-266-012-7
Kiadás éve: 2008

Épp most kelt el az utolsó példány.


Fülszöveg:

1987-ben készült a Barfly – Kocsmatöltelék – című játékfilm, melynek főszerepeit Mickey Rourke és Faye Dunaway alakítja. Bukowski önéletrajzi írásai alapján még egy film, a Factotum készült: ennek alapjául az azonos című regény szolgál, amelyet a Cartaphilus Tótumfaktum címen adott ki.
A Hollywood című regény a Barfly helyenként nehézkes elkészültének a története. Rourke neve a regényben Bledsoe, Faye Dunawayé Francine Bowers. A Hollywood utolsó oldalán szerzőnk tervbe veszi, hogy regényt ír a filmforgatókönyv és a film készítésének körülményeiről. (A film regénybeli címe nem Barfly, hanem The Dance of Jim Beam – a jól ismert whiskysüveg, a Jim Beam tánca). S hogy mi lesz a regény címe? Hollywood.
Így zárul be a kör: a regénybeli filmek és a filmbéli regények átjárják egymást. Aggodalomra azonban semmi ok, Bukowski ezúttal sem kísérleti regényt írt. A Hollywood varrat- és ráncmentesen illeszkedik művei sorába: szerzője nemcsak az életben, az irodalomban is maradt, aki volt.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

A Los Angeles-i Charles Bukowksi – lecsúszott figurák megörökítője, „amerikai slumok koszorús költője”, a sokak szerint szerethető emberkerülő alkoholista – úgy látszik, csak érett regényíró korában jön rá, hogy Hollywood fénye talán csalóka kissé. Ha az olvasó ezt már régen gyanítja is, nem kell, hogy visszariadjon: akik kedvelik Bukowski brutálisan egyszerű stílusát, azok ezt a Hollywood című könyvben végtelen őszinteségével – s a szerzőtől szokatlan öniróniával – körítve élvezhetik. Úgy tetszhet, mintha a hollywoodi mozi- és pénzcsinálás világától viszolygó író maga is a gépezet részévé válna. Vagy mégsem?

„Ott ültünk, néztük a tévét, aztán kezdődött Johnny Carson műsora. Johnny jelent meg a képernyőn makulátlan öltözékben. (…) Belekezdett a monológjába, oldalról meg hallani lehetett Ed hamis kacaját. (…)
– És most mihez kezdesz? – kérdezte Sarah.
– Mármint?
– Úgy értem, most, hogy tényleg vége a filmnek.
– Vagy úgy.
– Szóval?
– Hát, vannak a lovak...
– A lovakon kívül.
– A francba, hát írok egy regényt arról, hogyan írtam meg a forgatókönyvet, és hogyan készült a film.
– Ja… szerintem menne a dolog.
– Szerintem is.
– És mi lesz a címe?
– Hollywood.
– Hollywood?
– Aha...”

Hát tessék, itt van.