Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Moszkva 1941 - Egy város és népe a háborúban - BRAITHWAITE, Rodric

BRAITHWAITE, Rodric

Moszkva 1941 - Egy város és népe a háborúban

Eredeti cím: Moscow 1941
Fordította: Béresi Ákos, Béresi Csilla

Kategória: felnőtt ismeretterjesztés, politika, társadalomtudomány, történelem
Terjedelem: 445 oldal
Ár: 4980 Ft
ISBN-szám: 978-963-7448-87-4
Kiadás éve: 2007

Moszkva 1941 - Egy város és népe a háborúban - BRAITHWAITE, Rodric megrendelése

Fülszöveg:

Ez a nagyszerű könyv az 1941-es év és a moszkvai csata történtét mondja el – s azokét az orosz emberekét, akik e csatát megvívták. Ez volt az első eset, hogy a Wehrmachtot feltartóztatták... és bizonyos szempontból ez volt a történelem legnagyobb csatája is, amelyet hétmillió férfi és nő egy franciaországnyi területen vívott. A küzdelemben több mint 900 ezer szovjet katona esett el, ami mellett eltörpül Nagy-Britannia első világháborús, sőt a Brit Nemzetközösség és az USA teljes második világháborús embervesztesége is.
Braithwaite kiterjedt kutatásokra és számos interjúra alapozott, érdekes (egyébként pedig megrendítő képekkel illusztrált) műve a hadi események közérthető elbeszélését a háborút átélő nagyvárosiak ezerféle élményének ismertetésével kapcsolja össze. Egyének, katonák, politikusok és értelmiségiek, írók és képzőművészek, táncosok, iskolásgyerekek és parasztok történeteit meséli el. Sokatmondó képet fest Sztálinról és tábornokairól, arról, hogyan kapaszkodtak ki a katasztrófa szakadékából, és hogyan rakták le – hatalmas árával mit sem törődve – a négy évvel későbbi, elsöprő győzelem alapjait.
Bécsben töltött katonai szolgálata után Rodric Braithwaite 1952-1955-ben Cambridge-ben, majd 1972-1973-ban Oxfordban tanult russzisztikát. 1955-től 1992-ig külügyi szolgálatban állt, többek között Dzsakartában, Varsóban, Rómában, Brüsszelben és Washingtonban. 1963 és 1966 között, majd 1988-tól 1992-ig ismét, immár nagykövetként, Moszkvában dolgozott. Azóta volt egyebek közt John Major miniszterelnök külpolitikai tanácsadója, a Deutsche Bank főtanácsadója, valamint a Királyi Zeneakadémia elnöke. Jelenleg a moszkvai Politikatudományi Főiskola elnöke. Előző könyve, a From Across the Moscow River (2002) a Szovjetunió végnapjaiban Oroszországban töltött idejéről szól.
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Moszkva népe – a Sztálinnal és rendszerével szembeni fenntartásai ellenére – azzal a sztoikus nyugalommal harcolt, amely a háború előtti élet nélkülözéseinek és megpróbáltatásainak tüzében kovácsolódott ki, s amelyhez, hatásaiban, csak a hódítók fegyelmezett vadsága volt fogható. Az esztendők, amelyek során a világtörténelem legnagyobb győzelmét kivívták, sokuk számára életük legmélyebben átélt, legjobb évei lettek.”