Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Az elég jó szülő, 2. kiadás - BETTELHEIM, Bruno

BETTELHEIM, Bruno

Az elég jó szülő, 2. kiadás

Eredeti cím: A Good Enough Parent - A book on Child-Raring
Fordította: Rakovszky Zsuzsa

Kategória: gyermekvárás, gyermeknevelés
Terjedelem: 388 oldal
Ár: 2900 Ft
ISBN-szám: 963-9303-76-3
Kiadás éve: 2003

Az elég jó szülő, 2. kiadás - BETTELHEIM, Bruno megrendelése

Fülszöveg:
Bruno Bettelheim 1903-ban született egy jómódú család gyermekeként Bécsben. Itt végezte egyetemi tanulmányait és kapta pszichoanalitikus indíttatását. A nácik hatalomra kerülése után letartóztatták, és Dachauba, majd Buchenwaldba hurcolták koncentrációs táborba. Szabadulása után, 1939-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Chicagói Egyetem professzoraként kutatói állást töltött be 1973-ig.
Úttörő tanulmánynak számított 1943-ban írt cikke – amire a szakma is azonnal felfigyelt –, az Individual and Mass Behaviour in Extreme Situations (Egyéni és tömegviselkedés szélsőséges helyzetekben), mely a foglyok alkalmazkodását és az őket sújtó pszichológiai következményeket vizsgálja a német haláltáborokban. Párhuzamosan az egyetem mellett 1944-ben Sonia Shankman Orthogenetikus Iskolát alapít, melynek igazgatója lesz. A tanintézet lelki sérült, súlyos érzelmi zavarokkal küzdő és autista gyermekek nevelésével foglalkozik.
Bettelheim, a pszichoanalitikus szellemben munkálkodó gyermekpszichológus a The Uses of Enchantment (A mese bűvölete) című, 1976-ban írt művében azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a mesék a gyermekek érzelmi fejlődésében. Pályafutása során szaktudományos publikációi mellett több mint tíz nagy sikerű könyvet publikált. Felesége halála mély depresszióba sodorta, ezt követően 1990-ben öngyilkosságot követett el.Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

„Ennek a könyvnek az a célja, hogy arra bátorítsa a szülőket, igyekezzenek a saját fejükkel végiggondolni a gyereknevelés bizonyos kérdéseit. Remélem, a fenti példák segítenek nekik abban, hogy jó megoldást találjanak a gyermeknevelés során felmerülő bármiféle problémára. Erre irányuló erőfeszítéseik révén válnak majd elég jó szülővé, ami mind önmaguknak, mind gyermekeiknek javára válik. Az elég jó szülő mindig tudatában lesz, hogy gyermeket foganni, kihordani és világra hozni életének legcsodálatosabb eseménye. A születés pedig a gyermek életében a legcsodálatosabb esemény. Minél jobban élvezik mindazt a maguk módján, ami ebből következik – a szülő a gyermeknevelést, a gyermek azt, hogy a szülő neveli –, annál boldogabb lesz az életük. Ha ez a könyv valamelyest hozzájárulhat, hogy ez a lehetséges boldogság valósággá váljék, akkor elmondhatom, hogy elérte a célját.”
Bruno Bettelheim