Újdonságok hírcsatorna
Cartaphilus Könyvkiadó

Fagy - BERNHARD, Thomas

BERNHARD, Thomas

Fagy

Eredeti cím: Frost
Fordította: Tandori Dezső

Kategória: szépirodalom
Terjedelem: 434 oldal
Ár: 3300 Ft
ISBN-szám: 963-7448-26-8
Kiadás éve: 2006

Fagy - BERNHARD, Thomas megrendelése

Fülszöveg:

A Fagy Thomas Bernhard első, 1963-ban megjelent regénye. A legnagyobb rosszindulattal sem nevezhetné azonban senki kezdeti próbálkozásnak, kísérletnek. A kiforrott, az igazi prózaíró Bernhardra ismerünk a regény minden sorában. Hősnek aligha nevezhető központi figurája Strauch, a festő, akinek orvos bátyja egy növendékét bízza meg, hogy készítsen feljegyzéseket a zárkózott, egy hegyi falu fogadójában visszavonultan élő festőről. E kétszemélyes regényben a másodhősnek csak az a szerep jut, hogy lejegyezze Strauch zaklatott, ám rendkívül szuggesztív óriásmonológját. A Fagy magyarul először 1974-ben jelent meg Tandori Dezső fordításában. Jelen kötet ennek változatlan kiadása.
„Miféle nyelv ez, Strauchnak a nyelve? Mihez kezdjek gondolatfoszlányaival? Amit először szétszaggatottnak, összefüggéstelennek láttam, »valóban roppant összefüggésekre vall«; nem más az egész, mint egy mindent és mindenkit elrémítő szó-transzfúzió: a világba, az emberekbe, »kíméletlen hadjárat a gyengeelméjűség ellen«, hogy őt idézzem: »regenerációra érdemes, szakadatlan alaphangnem«. Hogyan készítsek jegyzeteket? Miféléket? Mert meddig terjed a sémaszerűség, rendszerezve? Ezek a kitörések úgy zúdulnak rám, mint a sziklaomlás. Amit mond, egyszerre csak megint félbeszakad a maga és »a világ számára feltalált« nevetségesség robbanásszerű felkiáltásától. Szívizombeszéd a Strauché, érverést-, agyat-visszalüktető, kegyetlen. Ritmikus önmegalázás ez »saját recsegő-ropogó hallás-alattijának gerendázata« alatt. Fogalmai furfangok, alapvető összhangban a kutyaugatással, amelyre mindjárt kezdetben utalt, amellyel »szétmorzsolt a levegőben«. De hát beszéd-e még ez? Igen, ez a nyelv kettős értelme, a nyelv pokla és ege, a folyók fellázadása ez, »gőzölgő szószimatolása minden határtalan-szégyentelen kétségbeesett agynak.«”
Visszhang
(olvasói vélemények)
Beleolvasok!
(letölthető )
A könyvről megjelent kritikák
  • Nincs feltöltve.
Ajánlott linkek
  • Nincs feltöltött link.

Majd azt mondja: „Tudja, engem mindig is az jellemzett, hogy idegesítő vagyok. Idegesítem magát. Idegesítem, ahogy mindig is mindenkit ingereltem. Ez magának fáj. Tudom, gyakran fojtogatja a személyeskedésem... Itt megtestesülve látom minden eleven, minden biztos dolog felbomlását, érzem minden képzet és törvény feloszlásának szagát…
És itt, látja, elbeszélgetek ezekkel az emberekkel, a mészárossal, a lelkésszel, a csendőrrel, a tanítóval, ezzel a begyepesedett fejűvel… ezzel a tipikus tejivóval, aki mindent eltorzít, mielőtt még kimondaná, ezzel a rémes, két lábon járó mélakórral…
Ezeknek az embereknek mind megvan a maguk komplexusa. Összefüggésben lehet ez a korai ágyba vizeléssel, a gyerekszoba falának hengerelt mintáival, a szobáéval, melyben először nyitják fel szemüket. Csupa megfélemlített agy – mondja –, szerte az országban...”